вівторок, 21 березня 2023 р.

Україїнські землі на першій друкованій карті Московії. Паоло Джовіо. 1525 р.

1525 р. Перша карта Московської держави з книги Паоло Джовіо.

Паоло Джовіо (Paolo Giovio; 1483–1552), італійський лікар, історик, колекціонер.

Опублікував докладні відомості про Московію (у «Книзі про посольство Дмитра Герасимова до папи Климента VII… у Римі, 1525»).

Зустрічався і розмовляв у Римі влітку 1525 року з посланцем з Москви Дмитром Герасимовим, а восени того ж року написав і видав у Римі «Книгу про посольство Василя, великого князя Московського, до папи Климента VII» (Pauli Jovii Novocomensis de Legatione Basilii Magni Principis Moscoviae ad Clementem VII liber). До цієї книги повинна була бути додана гравірована географічна карта Московії, але ця карта не була знайдена в жодному з екземплярів до 1993 року. Перший екземпляр ксилографії «Московія, за відомостями посланника Дмитра складена… Рік 1525, місяць жовтень», був знайдений і придбаний на аукціоні Сотбіс, нині він зберігається в Москві, в Російському державному архіві стародавніх актів.

Назва карти «Paolo Giovio MOSCHOVIAE Tabula ex relatione De / metrii (l)eg(a)ti descripta sicuti ipse a pluribus / accepit cum totam provinciam minime se pera / grase fateatur. Anno M.D.XXV Me(n)se Octob» (Карта Москви була складена за відомостями посла Димитрія, які він сам запозичив у інших, оскільки, за його визнанням, відвідав лише невелику частину всіх провінцій. Рік 1525, місяць жовтень).

Українські землі на карті – PODOLIA (Поділля). Позначено дві Тартарії - одна між Дніпром і Доном, друга - на схід від Волги.

Перша друкована карта Московії була виявлена порівняно недавно і в 1993 р. придбана Російським державним архівом стародавніх актів. За змістом вона дуже близька карті Московії Баттіста Агнесе. Б. А. Рибаков вважає цю опубліковану карту «первинним, чорновим начерком, зробленим після від'їзду Дмитра Герасимова з Італії між липнем і жовтнем 1525 р.» (Рибаков 1994). Однак, навряд чи доречно називати її «чорновим начерком»; вона цілком закінчена і підготовлена до друку. І вона не може вважатися первинною щодо карти Баттіста Агнесе, бо в такому разі в цій останній географічна інформація друкованої карти відобразилася б повніше (Кудрявцев О. Ф., 2020).


 


Немає коментарів:

Дописати коментар