четвер, 29 грудня 2022 р.

Абсурдний аргумент - «Ми не повинні «святкувати РІЗДВО разом з московитами»

Українці святкують Різдво 7 січня (25 грудня за Юліанським календарем). За цією датою Різдво святкували в Організації Українських Націоналістів та в Українській Повстанській Армії. Чи в когось повернеться язик назвати ці організації прислужниками московської церкви?

 Багато чого і ми, і московити робимо подібно, бо це походить від загальних речей, а не від того, що є виключним надбанням московитів. Якщо ми принципово почнемо все робити «не так, як у них» - дуже швидко зайдемо в абсурд. І такий спосіб рефлексій - означає ментальну прив’язку до ворога, а не реальне дистанціювання. Щоби її розірвати значно ефективніше ставитися байдуже до того, що і як там роблять. Як ставимося до «дня расіі» або «дня народнава єдінства». 

Нехай росіяни думають, як їм бути якомога далі від України. Нехай ВОНИ вибудовують мур аж до неба, щоби не бачити ЇМ Україну. Нехай ЇМ буде страшно і соромно від того, що виплекали в собі, від того, що скерувало будівництвом так званого "храму збройних сил". Нехай ЇМ неможливо буде користатися тим, що запозичили й вкрали у нас (Катерина Когут; ФБ, 2022, грудень)

Видатний український вчений і патріот, віце-президент Української академії наук Сергій Єфремов, який загинув за свої переконання в сталінських концтаборах, про радянські календарні експерименти з Різдвом так писав у 1925 році: «Різдво за старим стилем, «справжнє» Різдво, як тепер кажуть. Антирелігійна пропаганда зробила тільки те, що ніхто не святкує за новим стилем, а тільки по-старому, хоча офіційно це є будні. Пускаються навіть на хитрощі. На деяких підприємствах заявили робочі, що на Різдво (за новим стилем) хочуть працювати, щоб потім вибрати для святкування інші два дні – і вибрали Різдво за старим стилем».

1924 р. Єфремов писав: «Сьогодні Різдвяні свята за старим календарем. Визначено працювати, але й праці немає, і не святкують. Службовці пішли на службу, щоб, покрутившись трохи, втекти, а робочі, здається, і зовсім до роботи не стали. Ще одна з тих тихих поразок влади, в яких вона не зізнається, але на які вперто лізе...».

Так само щодо Різдва за Старим стилем вчиняло й окупаційне нацистське командування в 1941 р. Але вже в наступному році  відмовилася від переходу на Новий календар, і Різдво в 1943 р. відзначали вже 7 січня. Такі самі більшовики, тільки зовнішня форма інша.

Відтак, можемо бачити, що саме 7 січня для  українців стало датою справжнього Різдва.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар