четвер, 29 грудня 2022 р.

Абсурдний аргумент - «Російська православна церква насадила Україні Юліанський календар».

 Українці святкують Різдво 7 січня (25 грудня за Юліанським календарем). За цією датою Різдво святкували в Організації Українських Націоналістів та в Українській Повстанській Армії. Чи в когось повернеться язик назвати ці організації прислужниками московської церкви?

Чому Юліанський календар ніяк не може бути "російським"? Він виник тоді, коли на росію не було ще й натяку. В Україні Юліанський з'явився разом із Хрещенням Русі князем Володимиром (988 р.). Інакше і бути не могло. Князь Володимир вирішив прийняти святу віру зі Сходу, у візантійському обряді. В цей час у Візантії запровадили новий-старий календар. Візантійський календар — календар Східної Римської імперії, що був офіційно затверджений імператором Василем II в 988 році та використовувався аж до падіння імперії в 1453 році. Він збігався з Юліанським календарем, відрізняючись лише назвами місяців, переведеними з латині на грецьку мову.

Чому так звана "російська церква" аж ніяк не могла насадити Україні Юліанський календар? БО РОСІЙСЬКОЇ ЦЕРКВИ ТОДІ В ПРИРОДІ НЕ ІСНУВАЛО. І це треба знати. Це самочинне утворення виникло лише в 13 ст. в результаті явного підкупу тодішнього очільника в Києві. Митрополит Максим у 1299 році переніс митрополичу столицю з Києва до Владимира-на-Клязьмі. З того часу, й до 1461 року митрополити, що жили у Володимирі, носили титул «Київські та всієї Русі». З 1325 року кафедра митрополита переводиться в Москву, а з 1461 року титул змінюється на «Московський та всієї Русі».

Політики, журналісти, так звані "лідери суспільної думки" полізли немитими руками до юліанського календаря. Який існував більше тисячоліття до того, як на світі з'явилася росія. До календаря, який в Київ прийшов разом із православною вірою, Хрещенням Русі та виникненням Київської Митрополії. Тоді росією ще й не пахло. Були такі щасливі часи в житті світу (Катерина Когут; ФБ, 2022, грудень).


Немає коментарів:

Дописати коментар