неділю, 4 грудня 2022 р.

 Святий Миколай - не Санта-Клаус і не Дід Мороз!

Святий Миколай Чудотворець; святий Микола; Микола Угодник; Святитель Миколай (270/286 (бл. 275) — 6 грудня 326/342/351), (грец. Νικόλαος, Hagios Nikólaos, лат. Sanctus Nicolaus) — єпископ Мир (Лікія, сучасне Демре, Анталія, Туреччина), християнський святий. Християни різних Церков (Православної, Католицької, Англіканської, Лютеранської та ін.) пам'ятають його та шанують як великого святого. Святий Микола зараховується до святих як такий, що опікується воїнами, водіями й тими, що подорожують, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників. 

Санта-Клаус це не Святий Миколай!!! Санта-Клаус є комерціалізацією Різдва, це вигаданий персонаж!!! Тут не має ніякої релігії!!!

Сучасного Санту придумав у 1823 році американський протестант Клемент Кларк Мур. Власне Мур у поемі "Ніч перед Різдвом" першим зобразив Санта-Клауса як життєрадісного немолодого ельфа. Мур також запряг у сани Санта-Клауса північних оленів.

Теперішній Санта-Клаусце веселий дідусь з білою бородою та в червоному кожуху з червоним капелюхом. Він літає у повітрі на казкових оленях та влазить через димарі до будинків, щоб дарувати дітям і дорослим подарунки. Теперішнім образом Санти послужив рекламний персонаж компанії Кока-Кола, який так сподобався дітям своїм виглядом, що саме цей персонаж став основою для створення всесвітньовідомого Санта-Клауса.

Дід Мороз — казковий персонаж святкування Нового року спочатку в СРСР, згодом у пострадянських державах, який вручає дітям подарунки особисто або кладе під ялинку 1 січня. На рубежі ХХ-ХХІ ст. в колишніх соціалістичних країнах і радянських республіках розпочалось відродження місцевих різдвяних традицій і витиснення Діда Мороза.


Немає коментарів:

Дописати коментар