четвер, 12 березня 2020 р.

Видатні винниківчани. Яків Нагляк – лікар, поручник УГА, громадський та політичний діяч

       Яків Нагляк (1889 р., м. Стрий — 11 вересня 1959 р., м. Винники) – лікар, підхорунжий УСС, громадський та політичний діяч. Навчався в місцевій гімназії, згодом вивчав медицину в Відні. Був старшиною австрійської армії під час Першої світової війни (з 1. 01.1917 р. санітарний лейтенант резерву в 4 п. п. АУА). Листопадовий чин застав його коли він працював у гарнізонному шпиталі у Відні. Але це не перешкодило йому повернутися у Галичину і зголоситися на службу в УГА. 
      В листопаді 1918 р. - медик в Дрогобицькому гарнізоні ГА, 1.03.1919 р. підвищений у званні до поручника Галицької армії; у листопаді 1919 р. перехворів на тиф у м. Вінниця (Сергій Перепічка, 2020). 
    Був учасником визвольної боротьби на Західних і Східних землях України. З останніми частинами Армії УНР 1920 р. повернувся на  батьківщину. Під час епідемій він не знав, що таке відпочинок, намагаючись допомогти хворим товаришам по зброї. Пізніше, відбувши кількарічну практику в Відні. 
        Відкрив у 1925 р. лікарську консультацію у Винниках.
      На початках Яків Нагляк проживав на квартирі в будинку Михайла Маркевича, а згодом побудував собі будинок, в якому тепер Історико-краєзнавчий музей Винник (вул. Галицька, 26). Саме тут було встановлено перший у місті рентген-апарат.
      У Винниках не вистачало лікаря-українця після смерті Івана Липи. Яків Нагляк виявився гідним наступником свого видатного попередника, скоро здобувши собі славу відомого лікаря, попри велику конкуренцію з боку трьох місцевих лікарів-поляків (К. Становського та подружжя Хмури). Він надавав лікарську допомогу й убогим, від яких не тільки не брав грошей, але ще давав їм свою готівку на придбання ліків.
Крім лікарської практики, працював ще у торговельному і кредитовому кооперативах, та зробив чимало для їх розвитку. Був головою Надвірної ради торговельного кооперативу, який мав у своєму розпорядженні три крамниці, де працювали тільки українці. У місцевій самоуправі був членом Міської ради і  керував господарським майном. Здобув гарну земельну ділянку для спортового товариства «Дніпро». Яків Нагляк був активним членом винниківської «Просвіти».
За радянської влади його буквально недооцінювали, позбавили власного будинку з політичних міркувань. В останні роки  працював у міській поліклініці рентгенологом. Яків Нагляк знав кілька іноземних мов, дуже добре орієнтувався в політиці, любив розповідати про свою участь в Українській Галицькій Армії 1918–1920 рр.
Помер 11 вересня 1959 р. За його заслуги перед Україною, похорон  перетворився в маніфестацію вдячності громадян Винник, хоч це було за радянських часів. На похороні було кілька священників та тисячі винниківчан. На честь Якова Нагляка названа одна з вулиць Винник.
 *Байцар Андрій. Видатні винниківчани: Науково-краєзнавче видання. Львів-Винники, 2012. — 88 с.

*Байцар Андрій. Винники: Науково-популярне краєзнавче видання. Львів-Винники: ТзОВ ВТФ «Друксервіс», 2015. — 100 с.

*Байцар Андрій. Винники туристичні. Науково-краєзнавче видання. Винники: Друксервіс, 2016.  312 с.

*Байцар АндрійІсторія Винник в особах. Науково-краєзнавче видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017.  180 с.


1 коментар:

  1. В повоєнні роки працював рентгенологом в поліклініці на конфіскованій у нього ж рентген апаратурі, які займала половину кабінету.Школярами ми всі проходили там профілактичні огляди. А у конфіскованому будинку влаштували "Палац піонерів".

    ВідповістиВидалити