середу, 4 березня 2020 р.

1918 р. Французька "Етнографічна карта Центральної Європи та Балканських країн"

1918 р. Французька "Етнографічна карта Центральної Європи та Балканських країн" (Carte ethnographique de l'Europe centrale et des Etats Balkaniques) (листопад 1918 р.).
Масштаб 1 : 3 500 000. Українські землі позначені як UKRAINE (Україна), а Українці позначені як "малі росіяни" (малороси) – PETITS ROSSIENS. На легенді згруповані з "білими росіянами" (білоросами)  як два різновиди росіян.
Цікаво, що карта показує територіальні наслідки Берестейської (Брест-Литовської) та Бухарестської угод 1918 року. Зокрема, точковим пунктиром показаний західний кордон УНР/УД, який охоплює Холмщину і Берестейщину. У зв'язку із українським кордоном, зауважив на карті дві помилки. По-перше, стверджується, що цей кордон встановлено за угодою з більшовиками, хоча насправді його встановлено раніше - за договором з УНР (це дві різні Берестейські угоди). По-друге, український кордон охоплює Пінський повіт Мінської губернії, хоча насправді (за Договором) - лише повіти Гродненської губернії (на південь Мінської губернії УНР/УД висувала претензії на переговорах з БНР). Такі от французькі картографи: Україна вже є (навіть як держава), але замість українців - і досі малороси... (Максим Майоров, 2013 р.).


Немає коментарів:

Дописати коментар