середу, 4 березня 2020 р.

1916 р. та 1919 р. Етнографічна карта Бессарабії.


Бессарабія (також Бесарабія, Басарабія, рум. Basarabia) — історична область у східній Європі між річками Прут, Дністер і гирлом Дунаю та Чорним морем. 70% площі Бессарабії розміщено на території сучасної Молдови, решта - Україна, а саме землі на крайній півночі (Кельменецький, Новоселицький (частково), Сокирянський та Хотинський райони Чернівецької області) та півдні Бессарабії (південна частина Одеської області).
1916 р. Алексіс Ноур (румунський та бессарабський публіцист) розробив і опублікував в Бухаресті етнографічну карту Бессарабії в масштабі 1: 450 000, створену за картографічною моделлю, що вперше використана Жигмондом Баткі в його етнографічній карті «Землі корони святого Іштвана» й пізніше адаптованої до Балкан Йованом Цвіїчем. На карті Ноура регіони зображувалися як об'єднані одиниці, представлені у вигляді кругових діаграм з різними національностями. Більшість (2 з 3 млн.) представляли румуни, з позначкою, що їх місцева назва - молдавани. Крім Бессарабії, карта Ноур заявляла претензії румунів на Задністерські українські землі.

Карта 1919 р. – копія карти 1916 р., але англійською мовою.  Навесні 1919 року Джон Каба, капітан армії Сполучених Штатів, завершив двомісячне дослідження політичних та економічних умов в Бессарабії. Воно проводилося за дорученням Американської адміністрації допомоги, організації, заснованої Конгресом США з метою надання гуманітарної допомоги та боротьби з масовим голодом в країнах Європи відразу після закінчення Першої світової війни. Свої спостереження Каба представив у звіті "Політико-економічний огляд Бессарабії", який був опублікований 30 червня 1919 року. Дана карта додавалася до звіту. Кольоровими колами позначені чисельність і етнічний склад населення великих і малих міст провінції. У кольоровій гістограмі в лівій частині карти наводяться пояснення до кіл і відомості про етнічну приналежність всіх 3 млн. жителів Бессарабії. До найчисельніших груп віднесені румуни (молдавани), євреї (270 000 осіб), українці (210 000 осіб), росіяни (85 000 осіб), "румуни, які стали росіянами або українцями", німці (колоністи), цигани, болгари (колоністи), липовани (російські старообрядці), козаки, болгаро-турки, поляки, вірмени та інші національності. Українські населені пункти розміщувалися по всій території Бессарабії (від Прута до Дністра). У таблиці, в лівій нижній частині карти, представлені статистичні дані по сільськогосподарському виробництві, релігійні організації, населення великих і малих міст і округів, видах занять жителів провінції, державних закладів, пресі, школах, охороні здоров'я та інших різноманітних статтях. Також на карті відзначені внутрішні кордони між волостями і повітами, монастирі, залізничні лінії, станції й мости. 
1916 р.

1919 р.



Немає коментарів:

Дописати коментар