суботу, 6 квітня 2019 р.

Видатні винниківчани: Григорій Сардак — український хірург, піонер судинної хірургії


Сардак Григорій Антонович (8 листопада 1916 р., м. Токмак Запорізька обл. — 20 серпня 2001 р., м. Тернопіль) — український хірург, піонер судинної хірургії. Народився в родині робітників. 1940 р. закінчив Донецький медичний інститут. Того ж року був призваний на військову службу. З перших днів війни перебував на передовій. Зазнав долі військовополоненого і держперевірки НКВС. Після демобілізації 1945 р. на практичній роботі у Винниках. 1945—1953 р. — Григорій Сардак хірург у Винниках.
1944—1959 рр.Винниківська районна лікарня (керівник до 1953 р. Григорій Сардак). Тут у Винниках він зумів згуртувати навколо себе колектив однодумців, створив оптимальні умови для лікування хворих. У Винниках зорганізував лікувально-експериментальну лабораторію, де під керівництвом відомого хірурга Г. Караванова досліджував проблему кишкової непрохідності. Наполеглива праця завершилася захистом кандидатської дисертації «Проблема діагностики й хірургічного лікування кишкової непрохідності».
1953—1954 рр. Г. Сардак працював у Золочівській лікарні (Львівська обл.).
1954 р. перебрався в Івано-Франківськ. В Івано-Франківському медінституті Г. Сардак працював спочатку асистентом, а пізніше доцентом кафедри госпітальної хірургії. У 1960—1980-х рр. він перший у Галичині розпочав і широко впроваджував операції на стравоході, легенях, серці, великих судинах.
Коли Григорій Сардак перебував у Івано-Франківську, до нього неодноразово зверталися зі своїми болячками винниківчани. Він ніколи нікому не відмовляв. Багато наших земляків лікувалися в нього у стаціонарі (при потребі їх оперували). Мій дідо, Соболь Олег, теж був прооперований на легені (своїм життям завжди завдячував професору Сардаку).
1965 р. у Москві Григорій Сардак захистив докторську дисертацію на тему «Експериментально-клінічне обґрунтування пластики стравоходу». Після захисту докторської дисертації Г. Сардак очолив кафедру госпітальної хірургії у Вінницькому медінституті.
1974 р. був обраний за конкурсом завідувачем кафедри факультетської хірургії Тернопільського медінституту. Під керівництвом Г. Сардака виконано в інституті 4 докторських і 12 кандидатських дисертацій.
Помер і похований в Тернополі.

*Байцар Андрій. Видатні винниківчани: Науково-краєзнавче видання. Львів-Винники, 2012. — 88 с.

*Байцар Андрій. Винники: Науково-популярне краєзнавче видання. Львів-Винники: ТзОВ ВТФ «Друксервіс», 2015. — 100 с.

*Байцар Андрій. Винники туристичні. Науково-краєзнавче видання. Винники: Друксервіс, 2016.  312 с.

*Байцар АндрійІсторія Винник в особах. Науково-краєзнавче видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017.  180 с.

1947 р. Працівники Винниківської лікарні



Немає коментарів:

Дописати коментар