понеділок, 22 квітня 2019 р.

Винники. Залізничний вокзал. 1908 р. та 1926 р.

 Вокзал знаходився де зараз стадіон СШ №29.

17 вересня 1939 р. під час бомбардування німецькою авіацією  Винник було частково пошкоджено залізничну станцію, тютюнову фабрику та житлові будинки. 22 червня 1941 р. під час бомбардування німецькою авіацією  Винник було частково зруйновано залізничну колію. Під час німецької окупації колію було відновлено.

22 липня 1944 р. німецькі війська, які відступали, підірвали частину мостів, колії та станцію Підгайці. Колію руйнували за допомогою спеціальних потягів – колієруйнівників. Німецьке командування вважало, що залізниця може бути використана радянськими військами для швидкого наступу на Львів зі сходу.

Залізничну станцію у Винниках бомбили й радянські війська. Як розповідали очевидці німці відступали вантажівками й автомобілями, бо станція і колія вже були розбомблені радянською авіацією. В районі станції збереглися ще будівлі тих часів на яких ще можна знайти сліди війни.

Після відступу Вермахту більшу частину колії не відновлювали, використавши частину рейок, шпали для військових потреб, і не переводили на прийняту в СРСР колію 1520 мм.


Джерело
 

Немає коментарів:

Дописати коментар