неділю, 29 жовтня 2017 р.

1887 р. «Географія Руси» Романа Заклинського - перший підручник з географії українських земель в Австро‑Угорщині українською мовою




Заклинський Роман Гнатович (псевдоніми і криптоніми: Іван Гінза, Р. З., Роз., Ром. З., Ром. Закл.; 8 квітня 1852, с. Маріямпіль, тепер Галицький район Івано-Франківська область) — 20 березня 1931, с. Тростянець Яворівський район Львівська область) — український письменник, літературознавець, історик, географ, етнограф, педагог, мемуарист, культурно-просвітницький діяч.
 Роман Заклинський (1852–1931) у своєму творі «Ґеоґрафія Руси.— Львôвъ: Просвhта, 1887.— Ч. І: Русь галицка, буковиньска и угорска» (Географія Руси) зазначає, що русини (українці) галицькі й угорські є греко-католиками (уніатами), а буковинські православними.



На Галичині є три греко-католицькі єпархії — львівська архиєпархія, перемиська і станіславська (суч. Івано-Франківськ) єпархії. Вони поділяються на деканати. У Львівській є 29, в Перемиській — 39 і у Станіславській 20 деканатів. На Буковині у Чернівцях знаходиться православний митрополит, причому єдиний для українців і румунів. На Угорській Русі (Закарпатті) існують дві греко-католицькі єпархії - Мукачівська і Пряшівська. Перша поділяється на 379, а друга на 187 парафій. У Пряшівській єпархії з 187, — 155 парафій є руськими (українськими), а 32 — українсько-мадярськими (угорськими). Р. Заклинський виділяє також на Закарпатті, в основному у західних жупах, значну кількість українців римо-католиків і протестантів (цит. за: Іван Ровенчак.   «Українська географія релігії: історія формування та предмет дослідження»)

1887 р. товариство “Просвіта” видало у Львові “Карту Галичини, Буковини і Угорської Руси”. Її автором дослідники вважали О. Косткевича.  Проте створенням цієї карти займався український педагог і письменник  Роман Заклинський, а О. Косткевичу належала аутографія укладеної мапи. Карта долучалась до першої частини “Русь галицька, буковинська і угорська” книги Р. Заклинського “Географія Руси”, що була видана у Львові Товариством “Просвіта” 1887 р. Це був фактично перший підручник з географії українських земель в Австро‑Угорщині українською  мовою, тираж якого становив 2030 примірників. Карта, очевидно, була  видана також окремим тиражем, оскільки знайдені нами в бібліотеках примірники надруковані на папері кращої якості, ніж ті, що долучались до книги, її наклад становив 2010 примірників у 1887 р.і вичерпався до 1909 р..“Географія Руси” з мапою коштувала 45 крон. Книга, як і карта, була призначена для членів “Просвіти”, а також для навчання географії у школах.Як зазначав Р. Заклинський, щоб зібрати матеріал для написання книжки і створення карти, він робив подорожі, переважно пішки, по Східній Галичині. Але відвідати усі частини краю йому не вдалось через брак коштів. Тому для написання книги автор використав неопубліковані матеріали, які спеціально для нього присилали інші дослідники: Д. Глинський, І. Герасимович, І. Гомик, о. С. Торонський, Є. Желеховський, К. Заклинський та ін. Для укладання карти, як зазначав автор у книзі “Географія Руси”, він використав значну кількість різних джерел: офіційні статистичні праці, базовані на результатах перепису населення в Австро‑Угорщині 31 грудня 1880 р., австрійські топографічні карти масштабу 1 : 300 000, дослідження і карти Я. Головацького, для визначення українських етнічних меж в Західній Галичині (Лемківщині) — шематизми Перемишльської єпархії, в Угорській Русі — “Етнографічну карту Угорщини” Г. А. де Воллана, у Буковині українську етнічну межу позначив на карті І. Тимінський. На “Карті Галичини, Буковини і Угорської Руси” українські етнічні межі, острови і колонії Р. Заклинський зобразив синьою лінією. Масштаб на карті не зазначено, формат 44 х 63 см. Крім того, показано великі міста, містечка, села, залізниці, муровані дороги, державні і крайові кордони (цит. за: Неоніла Падюка. «ПОЧАТКИ УКРАЇНСЬКОЇ ЕТНОКАРТОГРАФІЇ  (ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ ст.)».

Заклиньскій Р. Ґеоґрафія Руси.— Львôвъ: Просвhта, 1887.— Ч. І: Русь галицка, буковиньска и угорска.— 150 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар