суботу, 19 листопада 2022 р.

Гори Центральної Азії (карти): Каракорум, Тибетське нагір'я, Гімалаї, Куньлунь, Ціляньшань, Сино-Тибетські гори

Каракорум переходить на північному сході у Тибет, а на півночі (через Ваханський коридор) — у Памір. На захід від північно-західного краю Каракоруму лежить Гіндукуш. Південну межу Каракоруму сформовано річками Гілгіт, Інд та Шиок, які відокремлюють пасмо від північно-західного кінця Гімалаїв.

Тибетське нагір'я оточене масивними гірськими хребтами. Плато межує на півдні з Гімалаями, на півночі хребет Куньлунь відокремлює його від Таримського басейну, на північному сході Ціляньшань відокремлює плато від коридору Хесі й пустелі Гобі. На сході та південному сході плато змінюється лісовими ущелинами де є верхів'я річок Салуїн, Меконг і Янцзи на заході провінції Сичуань (Сино-Тибетські гори) і південному заході провінції Цинхай. На заході переходить у хребет Каракорум.

Чоґорі (К2) — друга за висотою гірська вершина після Джомолунгми. Її висота становить 8611 метрів над рівнем моря. Чоґорі розташована на кордоні Кашміра (контрольована Пакистаном частина) з Китаєм (Сіньцзян-Уйгурський автономний район) і входить до гірського масиву Каракорум, розташованого на захід від Гімалаїв. Є національною горою Пакистану. 


1851 р. Джон Талліс
1704 р. 

Немає коментарів:

Дописати коментар