неділю, 17 травня 2020 р.

З історії м. Винники. Торговиця, ринок та базар (світлини 1900-х рр.)


17 травня 1666 р. польський король Ян II Казимир дозволив Стефанові Замойському перетворити Винники на місто, надавши йому Магдебурзьке право, створити тут купецьке братство і ремісничі цехи та двічі на рік проводити у місті великі ярмарки - на Михайла та Зелені свята.
Торговиця - урочище у районі верхньої частини сучасної вул. Шевченка (територія біля теперішньої Винниківської школи мистецтв). Постійні мешканці оселилися тут у IX—X ст. У XVI ст. на цьому місці виникла площа, яка мала назву Торговиця. На ній відбувалися віча, карали злочинців, у певні дні тижня проходили великі ярмарки, куди з’їжджалися селяни з довколишніх сіл. Дана площа проіснувала до поч. XX ст. Урочище «Торговиця» — історичний центр міста (IX—XX ст.).
Базарчик. На поч. ХХ ст. торгова площа перемістилася ближче до костелу. Місце між костелом і ставком, винниківчани ще й досі називають «базарчиком». Жвава торгівля тут була в період коли Винники були районним центром (1940-1959 рр.). «Базарчик» проіснував до кінця 1970-их рр.. В 1960-х–1970-х рр.. торгівля відбувалася щосуботи. На поч.1990-их рр. «базарчик» відновився, але ненадовго. Тепер тут площа ім. Степана Бандери (облаштування площі 2019-2020 рр.). 
За спогадами корінного винниківчанина Юрія Литвина: "Я пригадую як я був малий й бабця Ганя в суботу йшла на базар за куркою для росолу, така була традиція варити росіл в неділю. Мене бабця брала з собою на базар і з самого початку на базарі від дороги цигани продавали коні, а селяни продавали корови й свині. На торгових столах продавали всяку всячину, м'ясо, яйця, курчат, курей, моркву, петрушку, цибулю... Бабця завжди купляла живу курку і коли в дома вона її різала то просила мене, щоб я тримав курочку за лапки, щоб курочка її не подряпала...".
 За спогадами корінної винниківчанки Дарії Твердої: "Наші батьки ранткували біля ставу, а діти збігали вниз зі школи на базар.На горбочку колись була початкова школа".
 За спогадами винниківчанки Зеновії Дорош: "Пам'ятаю базарчик і початкову школу в якій навчалася. Ставок на якому каталася на ковзанах. А літом в школі робили табір для дітей. Перед костелом стояв меблевий магазин. Як багато можна згадати...".
           1998 р. – ринок по вул. Івасюка, 2 а (власник О. Матвіїшин).
Історична довідка. 31 жовтня 2013 р.  сесія ВМР присвоїла назву  площі  (біля костелу) імені Степана Бандери (подія присвячена до 71-ї річниці УПА і 95-ї річниці ЗУНР). 27 жовтня 2019 р. на площі освятили пам’ятник Папі Івану Павлу ІІ. Чин освячення провів Архієпископ Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький.

*Байцар Андрій. Винники туристичні. Науково-краєзнавче видання. Винники: Друксервіс, 2016.  312 с.

*Байцар АндрійІсторія Винник в особах. Науково-краєзнавче видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017.  180 с.

*Байцар Андрій. Географія та картографія Винниківщини. Наукове видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2020.  640 с.


Ринок. Площа Торговиця. Кінний базар. Початок ХХ ст.
1906 р. Площа Торговиця. Ринок 
1906 р. Площа "Базарчик
1990-і рр. Вид на урочище «Торговиця». Світлина М. Тинкалюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар