неділя, 24 травня 2020 р.

Дикі кішки. Рід Пантера


Пантера (Panthera) — рід ссавців родини котових (Felidae), який містить 5 сучасних види: тигр (Panthera tigris), лев (Panthera leo), ягуар (Panthera onca), пантера плямиста, або пардус (Panthera pardus) й ірбіс, або сніговий барс (Panthera uncia).
Тигр — найважча з диких кішок, але різні його підвиди сильно різняться вагою. Великі самці амурського тигра можуть досягати 3.5 метрів у довжину без хвоста та важити більше ніж 300 кілограмів. Найважчий бенгальський тигр, вага якого була достеменно науково встановлена, важив 389 кг. Історичний ареал тигра (зараз сильно розсічений на окремі, часом сильно віддалені одна від одної, популяції) міститься на території Далекого Сходу Росії, Ірану, Афганістану, Китаю, Індії та країн Південно-Східною Азії, включаючи Зондський архіпелаг (Індонезійські острови).
Леви — єдині кішки, у яких самці виразно відрізняються від самиць. Дорослі леви-самці відрізняються великою гривою і є набагато більшими за левиць. Лев вважається дорослим у 5 років і до цього моменту набирає свого оптимального «бойового» розміру. Самці важать 150—225 кг, в окремих випадках — до 240 кг при довжині тіла без хвоста 1,7-2,5 м. Існує більше десятка підвидів левів, що відрізняються розмірами, формою гриви. Всі підвиди, окрім одного, мешкають в Африці на південь від Сахари.   
Азійський або індійський лев (P. leo persica) був поширений на території південної Євразії від Греції до Індії. Зараз збереглося близько 300 особин в Гирському заповіднику в штаті Гуджарат, Індія.
Ягуар  — третій за розмірами у світі і найбільший та найсильніший представник родини котячих у Новому світі. Зовнішньо схожий на леопарда, проте за екологічними характеристиками скоріше нагадує тигра. Ареал ягуара тягнеться від центральної Америки до боліт і сельви Мату Гросу, а також півночі Аргентини. Найкрупніші ягуари мешкають в бразильському штаті Мату-Гросу. Ягуари повністю винищені в Сальвадорі та Уругваї.
Пантера плямиста, леопард, па́рдус, пард, леопард, пантера, пантера леопард один з 5-ти сучасних видів «великих котів». Нерідко українською називають «леопардом», але остання назва збігається з науковою назвою іншого роду котових Leopardus (відомих також як «тигрові кішки»). Область розповсюдження леопарда ширше за ареал будь-якого іншого представника родини котячих, крім домашньої кішки.
Довжина тіла досягає 200—250 см (з яких 75-110 см припадають на хвіст), маса самок — 35-50 кг, самці — 45-70 кг. Він населяє велику частину Африки (крім Сахари), Передню Азію, Закавказзя, Пакистан, Індію, Китай, Індонезію, острови Ява, Занзібар (підвид вимер) і Шрі-Ланка.
Ірбіс, барс, сніговий барс великий кіт, що мешкає в гірських масивах Центральної Азії від Афганістану, північної Індії (Гімалаї), північного Пакистану, до озера Байкал та східного Тибету.
Зліва направо, зверху вниз: лев, пантера (леопард), ягуар, ірбіс, тигр


Немає коментарів:

Дописати коментар