неділю, 16 вересня 2018 р.

З історії м. Винники. Союз Українок



З 1991 р. при Народному домі діє Союз Українок.
Історична довідка (на основі матеріалів п. Стефанії Гілети).

22 травня 2018 р.

20 грудня 1931 р. Надзвичайні загальні збори Союзу Українок у Винниках.
На урочистостях в честь відкриття надмогильного пам’ятника І. Франкові на Личаківському цвинтарі, 28 травня 1933 р., серед 129 вінків був і вінок від Союзу Українок Винник.
19361939 рр.Марія Теофілія Янішевська активний учасник Союз Українок у Винниках.
Внаслідок більшовицької окупації у 1939 р. Союз Українок, як і інші громадські патріотичні організації, був ліквідований. Відроджений у Львові  в 1990 р., а Винниківський осередок Союзу Українок – у 1991 р. Перша голова осередку – Романія Ушак, а з 1997 р. – Стефанія Гілета.
В книзі Михайла Влоха «Винники, Звенигород, Унів та довкільні села» згадується серед українських товариств у м. Винниках «Кружок українок».
Крім цього, старожили Винник, а саме – Пивовар Любомира 1925 р. н. згадувала, що вона, бувши підлітком, ходила з мамою в Народний дім на збори жіночого кружка (до 1939 р.).
Відомостей, хто був організатором і керівником, а також членами Кружка українок, немає.
Дуже відрадно, що наша землячка, українська письменниця, педагог і громадський діяч Катря Гриневичева (Банах) була головою Союзу Українок України у 19231924 рр.
Починаючи з 2009 р. Львівським відділом Союзу Українок і з участю Винниківського осередку Союзу Українок започаткований конкурс молодих прозаїків імені Катрі Гриневичевої. Кінцевий етап і нагородження переможців конкурсу відбувається у Винниках.
У Винниківському осередку СУ – жінки різного віку, занять, уподобань, але з однією спільною метою – побудова міцної незалежної української держави – християнської, національної, високорозвинутої економічно і духовно.
Багато членкинь осередку, які внесли вагомий внесок у розвиток і діяльність організації, на жаль, відійшли у вічність, а саме: Йосифів Софія, Довган Марія, Догляд Богданна, Гарапа Михайлина, Багрій Дарія, Опалевич Стефанія, Опалевич Ярослава, Мостова Зеновія, Висоцька Агафія, Бачек Розалія, Галабуда Ганна, Готь Ірина, Гуменюк Параскевія, Дубовець Катерина, Дубовець Марія, Жук Зеновія, Кітура Марія-Зеновія, Назаркевич Ніна, Пивовар Любомира, Сенчишин Ганна, Гинда Анастасія.
Декілька жінок певний період були членкинями, а саме: Возьна Марія, Гроцька Стефанія, Калитовська Теофанія, Ушак Романія, Швед Любомира, Лимар Галина, Кудла Арета, Мартинюк Марта.
Сьогодні в осередку налічується 10 членкинь, а саме: Гілета Стефанія – голова, Бульба Євгенія – заступниця, Вінярська Наталія – заступниця, Богуш Стефанія, Березовська Романія, Гриб Надія, Клочник Любов, Куришко Ганна, Мішталь Галина, Устяник Дарія.
Членкині Винниківського осередку СУ активні учасниці громадсько-політичного життя міста, області, держави:
*участь у громадських слуханнях і обговореннях різних проблем м. Винник;
*участь у всіх виборах в якості кандидатів у депутати, членів територіальних, дільничих виборчих комісій, спостерігачів і агітаторів;
* участь у всіх заходах, які відбуваються у Винниках (відзначення державних свят, вшанування героїв – УПА, січових стрільців, новітніх героїв, вшанування видатних особистостей, фестивалів);
*участь в інших громадсько-політичних акціях (мітинги, віче, пікети, походи, майдани, толоки).
По відродженню і підтриманню національних традицій та звичаїв – свято Маланки, свято Коляди, українські вечорниці, свято хліба (конкурс короваїв), День Матері, гаївки, День Батька, свято Миколая, виставки вишиванок, свято української ноші «Краса і мода» та інші.
Приоритетним напрямом є робота з молоддю. Союз співпрацює зі школами, школою-інтернатом, дитячими установами, бібліотеками, ЛМГО «Золота молодь Винник».
Проводяться спільні заходи. Заохочуються школярі до участі в конкурсах, які проводить Союз Українок. До Дня Матері – «Всі струни серця мого звучать тобі, матусю», пошуковий конкурс ім. Мілени Рудницької, конкурс молодих прозаїків ім. Катрі Гриневичевої.
Союзянки беруть участь в усіх заходах, які проводить Львівський відділ Союзу Українок, наприклад Свято Матері, свято хліба, парад вишиванок, благодійні акції, участь в конкурсах, пікетування Верховної Ради, участь в акціях Союзу Українок на Майдані Незалежності під час Революції гідності – «Мама», «Чужих дітей не буває», перепоховання першої голови світового Союзу Українок Мілени Рудницької на Личаківському цвинтарі у Львові та інші.
Підтримуються постійно дружні зв‘язки з Союзом Українок м. Старобільська Луганської області. Луганчани неодноразово були у Винниках. Привозили дітей на літній відпочинок разом із ЛМГО «Золота молодь Виннник» в Карпатах.
Організація займається благодійною діяльністю (допомога стареньким одиноким жінкам, хворим, багатодітним сім‘ям).
Від початку війни на сході України активно організація допомагає фронту.


Немає коментарів:

Дописати коментар