пʼятницю, 12 січня 2024 р.

Старий Новий рік 14 січня у країнах Західної Європи. Швейцарія, Шотландія, Вельс і т. д.

Те, що Українці Румунії (на  Мараморощині, Південній Буковині та навіть в Трансільванії) тримаються старого стилю знають багато обізнаних українців. Але й в деяких районах румуни теж дотримуються Юліанського календаря і зустрічають Старий Новий рік 13 січня. Відео "про танець кози" в  суто румунському  селі Saru Dornei [1].

Швейцарія. Alter Silvester - дослівно з нім. "Старого Сильвестра" - відповідник Старого нового року відзначається 12 або 13 січня в громадах Швейцарії (Урнеш, Вальдштат, Гундвіль, Штайн, Швельбрун, Шьоненґрунд). Це останній осередок опору григоріанській календарній реформі. Календарна реформа була запроваджена в Аппенцеллерланді в 1584 і 1789 роках відповідно. Аппенцеллерланд — це назва горбистого ландшафту, який характеризується пасовищами та розкиданими поселеннями у двох (наполовину) кантонах Аппенцелль-Ауссерроден (протестантський реформатський) та Аппенцелль-Іннерроден (римсько-католицький).

Однак, Silvesterkläuse, все ще відбувається сьогодні, навіть 13 січня, є протест частини реформованого народу Ausserrhoden, який не дозволяв папі наказувати собі, коли вони повинні святкувати свої свята. В деяких з них це традиція збереглася ще з 16 століття! [2,3].

Шотландія. У Шотландії Старий Новий рік традиційно відзначають 12 січня. У першій половині 20-го століття значні сегменти шотландської гельської громади все ще дотримувалися цього свята, і сьогодні воно все ще відзначається в Південному Уісті та Еріскай як Oidhche Challaig і як Oidhche Challainn у Гленфіннані. Також у Шотландії прибережне містечко Берґхед у Морейширі святкує переддень Старого Нового року піснею «The Burning o’ the Clavie». Старий Новий рік у цьому районі також припадає на 12 січня. Південний Уіст — другий за величиною острів Зовнішніх Гебридських островів у Шотландії. За даними перепису 2011 року, на ньому проживало 1754 особи: менше на 64 з 2001 року. Острів, як і решта Гебрідських островів, є одним з останніх осередків гельської мови в Шотландії.

Вельс (Уельс). Hen Galan - Старий Новий рік у Вельсі. Цікаво, що в туристичних довідниках, це свято (13 січня) подається як унікальна валійська традиція з довгими поясненнями про юліанський календар, який й досі дорогий валійцям. Обряди навколо валійського Старого нового року загалом нагадують нашу Маланку, зокрема навіть чимось подібним до "водіння кози". [4,5]

В іншій гілці кельтів теж зберігають пам'ять про інший календар. Ще років 100 тому всі традиційні свята на острові Мен вважали за краще відзначати за старим стилем, тобто за юліанським календарем: "Старе" (або ж "Велике") Різдво, "Старий" травневий день (Бельтан), "Старий" Хелоуїн (Самайн), та інші. [6]

Та й нині в довідниках бачимо серед традиційних свят "Старе Різдво" [7]. Використано матеріали Олександра Бобко з доповненнями автора.

Джерела:

1. https://www.instagram.com/p/C12MAi_IowH/

2. https://de.wikipedia.org/wiki/Alter_Silvester

3. https://www.waldstatt.ch/.../brau.../alter-silvester.html/39

4. https://www.twinkl.es/teaching-wiki/hen-galan

5. https://www.wales.com/.../walisische-weihnachtstraditionen

6. Память острова Мэн: Книга сказаний / Перевод с англ., сост. и коммент. С. Шабалова. — М.; СПб.: Летний сад, 2002. — 191 с. — (Anima Celtica; 3)

7. https://www.isleofman.com/.../2938/manx-customs-calendar

8. https://www.whfp.com/.../oidhche-challain-no-admission.../

9. https://www.transceltic.com/.../scottish-island-still... 

Прекрасне святкування Старого Нового року у Швельбрунні.

Немає коментарів:

Дописати коментар