вівторок, 16 січня 2024 р.

Українська закордонна преса про Свято Святого Миколая 19 ГРУДНЯ. 1945-1950-і рр.


Про Свято Святого Миколая в Німеччині та Англії 19 ГРУДНЯ 1958 року

Радість для дітей

З радістю привітали діти Розенгайму 19.    12. м. р. у своїй громаді св. о. Миколая. Вони заздалегідь приготовили в його честь виставку, під час якої довгоочікуваний гість обдарував їх практичними дарунками та солодощами. Діти і їх батьки були вдячні Апостольській Візитатурі, Союзові Українок Америки в Нью-Йорку і Ютиці, УМХС і своєму душпастиреві о. Хировському (що заступався за них у св. Миколая) за допомогу влаштувати це гарне свято. Учителька О. Цвик з материнською терпеливістю вивчила дітей ролі, віршики та пісні. Її ощасливлені діти також сердечно дякували, не забуваючи і про паню Ласович, що допомагала у влаштуванні свята.  П.

Хоч Бедфордська (Англія) громада не є численна, вона не стоїть осторонь українського суспільства. Управи громадських установ, що в ній діють, ведуть досить задовільно свою працю. 27. 12. м. р. вони спільно влаштували Свят-Миколаївський вечір, приготовляючи для цього відповідну сценку. У ролях виступали: пані Костенків і Слободян; пп. Яцюк, Маделюс, Стричко, Гуменюк, Калин та Крамар. П‘єсу підготовив Прихідний.

Цього самого дня відзначила наша громада 10-ліття діяльності місцевого Відділу СУБ-у. Перед виведенням Свят-Миколаївської п‘єси П. Костенків виголосив святочну доповідь про діяльність цієї установи.

                                                    С. Рижкович

До оселі Амберг (Німеччина) завітав св. Миколай з подарунками 18. 12. м. р. На його зустріч зібралися всі місцеві діти, виповняючи по береги простору залю. Вся ця громадка голосувала аж до хвилини, коли на залю вбіг чортик, а потім ввійшли ангели і св. Миколай. Ангели відчитувати прізвища чемних дітей, а св. Миколай роздавав їм подарунки.

Допомогли влаштувати це свято Головна Управа УМХС з Мюнхену, Управа місцевої Станиці УМХС та С. Михальський, що підготовив сценку.

                                                             Г. Д.

Катерина Когут 

Про Свято Святого Миколая в Німеччині та Англії 19 ГРУДНЯ 1958 року

Шлях Перемоги, газета ОУН УПА що виходила в Мюнхені. Про Свято Миколая 19 ГРУДНЯ 1958 р. "Щоб показати правдиву велич і вартість св. Миколая, місце якого займають популярні в Америці карикатурні "Санта Кльоси"

В осередку СУМА в Нью-Йорку

В зимовому сезоні праця управи і членства СУМА в Нью-Йорку стала активнішою. На юнацькі сходини приходить більше юнаків, мистецькі гуртки інтенсивніше вправляють, любителі гри в шахи змагаються до пізньої години, різьбарський курс юних сумівців, що ним керує інж. Черешньовський, здобуває все нові успіхи, а в неділі з сумівської домівки лунають звуки коляд. Це юнацтво і старші приготовляються до «Ялинки» та коляди на цілі юнацтва СУМ-у і Визвольного Фонду.

Крім цієї щоденної праці Управа Осередку влаштовує більші імпрези для всього членства та широкого громадянства. Разом з відділом ООЧСУ зорганізовано тут недавно живу газету, на яку прийшли численні громадяни. Д-р С. Галамай подав коротко огляд міжнародних подій, проф. М. Чировський говорив про найважливіші економічні події останнього часу, заторкуючи хворобливі явища в американському господарському житті. Дуже цікавий короткий начерк історії найстаршого монашого чину Василія Великого подав Всч. о. Ю. Катрій, ЧСВВ, парох української католицької церкви св. Юра. Закінчив програму газети поет і публіцист інж. Є. Маланюк.

13. грудня м.р. в день св. Андрія влаштував відділ старшого юнацтва Андріївський вечір згідно з нашими звичаями. Вже заздалегідь перед цим вечором сумівки під проводом Ляриси Микуленко підготовили веселу програму, що їм надзвичайно добре вдалася. Залю прибрано різними прикрасами, відповідно освітлено, а на стінах розмальовано образи таємної ворожби, що її влаштували на Батьківщині в навечеря Андрія. На гарно прибраних столах була приготовлена перекуска.

Після прийняття чаєм, що було доповнене співами і товариською гутіркою, прийшли «до слова» дві собаки, що наввипередки ловили приготовані дівчатами бублики. Потім хлопці витягали зубами з посудини, наповненої водою, яблука та носами шукали в муці зачарованих монет, або стоячи навколішки з закладеними за спину руками, зʼїдали помазані мармолядою шматки хліба. Багато радости справила їзда на мітлі. Дівчата виливали віск, ворожили з карт і т. п. Самі юнаки і юначки поставили гарний скеч з сумівського життя та організували товариські ігри і забави.

19-го грудня м. р. виголосив на ширших сходинах членства СУМА член Головної Управи І. Кобаса доповідь на тему: «Ми і наше довкілля». В ній порушив він багато проблем зорганізованої і незорганізованої молоді. Після доповіді відбулася дискусія.

В плянуванні ширшої програми не забуто і за дітей. Щоб показати українським дітям правдиву велич і вартість св. Миколая, якого місце займають популярні в Америці карикатурні «Санта Кльоси», що тільки служать комерційним потребам у передсвяточній метушні, Осередок СУМА влаштував 21.12. м. р. зустріч св. Миколая з дітьми, молоддю і громадянством. Сценку відограло юнацтво. Дитячій радості при роздачі подарунків не було кінця.

27. 12. м.р. відбулась друга жива газета влаштована Осередком СУМА та Відділом ООЧСУ. В ній взяли участь д-р С. Галамай (Огляд міжнародних подій), А. Бедрій (Україна і Китай), ред. В. Давиденко (Черговий злочин Москви - нова русифікація в Україні) та письменник-гуморист І. Керницький (Фейлетони до Різдвяних свят і Нового Року).

З новим 1959 роком, а саме від 3. 1. ц. р., при Осередку СУМА починає працювати школа українознавства, що матиме 3 відділи.  Г. Ц-ий

Шлях Перемоги, газета ОУН УПА що виходила в Мюнхені. Про Свято Миколая 19 ГРУДНЯ 1958 р. "Щоб показати правдиву велич і вартість св. Миколая, місце якого займають популярні в Америці карикатурні "Санта Кльоси"

 

Немає коментарів:

Дописати коментар