вівторок, 16 січня 2024 р.

Українська закордонна преса про Український Старий Новий рік 14 СІЧНЯ. 1945-1950-і рр.

 

Газета Батьківщина 1946 року, що друкувалася в Італії в таборі, де утримували оунівців. СВЯТКУВАННЯ НОВОГО РОКУ

Новорічний концерт. «Вечір, 14. січня 1946. р. Саля таборового театру переповнена таборовиками, що зібралися на концерт.

Ось відкривається завіса, і наші глядачі дивляться на інсценізацію, присвячену приходу Нового Року. Старий 1945 рік, рік страшної світової завірюхи, рік наших невдач та страждань відходить, і на його місце приходить Новий, молодий 1946 Рік, рік нових надій і сподіванок.

Інсценізація зробила певні вражіння на глядачів.

Далі слідує виступ хору під керівництвом диригента хор. Гумініловича. Таборовики захоплюються мелодією своїх рідних колядок. Вона переносить їхні думки далеко в рідні сторони. Мистецьке виконання - прекрасне. Однаковий стрій надає ще більшого чару і викликає святочний настрій.

Другу частину концерту започатковує таборова джасоркестра під керівництвом п. Головацького. Повітря здрігається від бадьорого ритму італійських фокстротів, лунає легкий вальс, бостон, танго і англійська сиренада.

Далі хор хор. Гумініловича гарно проспівав ріжного характеру українські народні пісні.

Щоб викликати у присутніх безжурність та легкий гумор, прекрасно і вмілими дотепами оперував п. Кушнір. Перебраний на селянина він добрим наслідуванням селянина та вмілими дотепами викликав загальний, здоровий сміх на перервах та в часі антракту.

По закінченню концерту публика висловила свої вражіння правдиво заслуженими масовими оплесками».

Катерина Когут

Газета Батьківщина 1946 року, що друкувалася в Італії в таборі, де утримували оунівців. СВЯТКУВАННЯ НОВОГО РОКУ


Немає коментарів:

Дописати коментар