неділю, 3 листопада 2019 р.

Митрополит Андрей Шептицький і Винники



     Владика Андрей Шептицький неодноразово відвідував Винники та Винниківську церкву. Винниківчанин Зіновій Чепіль згадував про приїзд Митрополита  Андрея Шептицького та єпископа-помічника митрополита Івана Бучка з канонічними візитаціями: «Отець Гірняк організував величаву зустріч владики – по особливому били дзвони, співав хор, по обіч церкви зібралась величезна кількість вірних, які отримували благословення Митрополита Андрея».
Про перебування Митрополита у Винниках згадував Євстахій Шпаківський (1884—1974) — багатолітній дяк (1920-ті рр. — поч. 1970-их рр.), керівник хору Святовоскресенської церкви у Винниках, член винниківської «Просвіти», керівник просвітянського хору. Навчаючись на дяка у церкві св. Юра у Львові (1920-ті рр.) неодноразово спілкувався з митрополитом Андреєм Шептицьким. Коли митрополит приїжджав до Винник, Євстахій Шпаківський завжди мав з ним цікаву та змістовну бесіду. Спогади про це зафіксовано в книзі академіка Володимира Грабовецького (1928-2015) «Мої незабутні Винники в літописі та ілюстраціях: За спогадами минулих літ. — Івано-Франківськ, 2011.- 286 с.».
З 27 січня 1894 р. о. Григорій Гірняк парох у Винниках і залишився ним аж до смерті в 1945 р. Винники були першим і останнім місцем його праці, яка тривала 56 років. Займаючи високі церковні посади, о. Г. Гірняк багаторазово зустрічався і спілкувався з митрополитом Андреєм Шептицьким.
1908 р. — візитація винниківської церкви Митрополитом Андреєм Шептицьким.
1936 р., митрополит Андрей Шептицький висвячує на священика, в селі Підлютому, Антона Поточняка (з 1940 р. по 1947 р. правив у Винниківській церкві разом з о. Г. Гірняком ).
Хрест у церкві Воскресіння ГНІХ (весна 1938 р.) — встановлено та освячено перед Пасхою до 950-ліття Хрещення Русі-України (на урочистостях був присутній Митрополит Андрей Шептицький, це остання візитація Митрополита до Винник). 1992 р. (у Великий Четвер) Хрест перенесли на цвинтар (зберігається дотепер).
1930 р. Львів відзначав кілька важливих дат – 30-річчя Митрополита на владичому престолі та 25-ліття заснування Національного музею. З цієї нагоди Андрій Коверко (автор монументального пам’ятника (2015 р.), встановленого у Львові до 150-річчя Митрополита) виготовив медаль діаметром 30 см, дуже тонко змоделювавши портрет Андрея Шептицького. Тоді ж ним було створено пропам’ятну мармурову таблицю розміром 100 х 70 см в обрамленні червоного кедрового дерева. Черговою важливою віхою у творчості Андрія Коверка стало запрошення Йосипа Сліпого до роботи над пам’ятником Митрополитові Андреєві, що у 1932 р. зайняв своє місце у  дворі новозаснованої греко-католицької духовної семінарії у Львові, розташованої на вулиці Коперника, 38 (це був перший український пам’ятник у Львові).
Андрій Коверко – автор відновленого пам'ятника Т. Шевченку(1913 р.), що був пошкоджений у 1919 р. поляками (відкрито 1925 р.). Це нова версія пам'ятника, уже без шапки Памятник на могилі Івана Липи, у Винниках,  теж авторства А. Коверка (відкрито і освячено16 травня 1937 р.).
17 травня 2006 р. відбулося посвячення каплички Божої Матері.  Скульптор — народний художник України Іван Самотос (автор пам'ятника В'ячеславу Чорноволу у Львові; 2002 р.). Автор портретних мозаїк митрополитів Андрея Шептицького та Івана Огієнка — Анатолій Слободян. Скульптура зроблена з найкращого каменю, з якого постала неповторна архітектура Львова. Капличку посвятили о. Петро Паньків (УГКЦ) та о. Василь Петрик (УАПЦ).
На честь митрополита Андрея Шептицького названо вулицю у Винниках (вул. Андрея Шептицького).

20 листопада 2020 р. у Винниках відбулося святкове відкриття й освячення комплексного природньо-антропогенного об'єкта екологічного та релігійного туризму екскурсійної спрямованості "Стежка митрополита Андрея Шептицького". Скульптор Юліан-Зенон Савко, архітектор Михайло Федик. Ініціатор будівництва - т-во "Просвіта" (Винники), голова Любомир Білоус. 

 «Стежка Митрополита Андрея Шептицького» знаходиться у межах Давидівського пасма (Винниківське лісництво). Праворуч біля в’їзду до Винник зі сторони Львова розташована гора Шипшина. Її висота становить 336 м. Сьогодні шипшини на горі небагато, але у минулому її кущі густо вкривали схили гори. Коли шипшина зацвітала, ліс здіймався над Винниками як велетенський рожевий букет. Зараз гора заросла лісом, а колись з неї відкривався чудовий краєвид на Винники. Можливо ця обставина, а також те, що попід горою проходили шосейна дорога та залізнична колія Львів-Підгайці (діяла з 1908 р. по 1944 р.), стали головною причиною перетворення її у місце відпочинку Митрополита Андрея Шептицького.

Монументальні скульптури та криницю освятив Архієпископ Львівський Української греко-католицької церкви, Митрополит Львівський Ігор Возьняк. Стежку Митрополита Шептицького створили на місці реально існуючої в природі стежки, що була підготовлена монахами в 1934 році спеціально для прогулянкових потреб Митрополита Шептицького, який на той час, через хворобу, пересувався лише у візку. Розпочали будівництво  у 2015 р.

Структура об'єкта складається із оглядового майданчика та стежки, вздовж якої розмістили скульптурні комплекси. Її протяжність  – 500 м. Загальна кошторисна вартість склала майже 5,5 млн гривень. Підрядна організація, яка виконала роботу, ПП “Західбуд-плюс”. З майданчика відкривається вид на місто Винники та долину Маруньки. Відкривається панорама на Церкву Воскресіння Господнього, яку відвідував Митрополит Андрей Шептицький. Остання візитація до храму відбулась у 1938 р. 

Організатори розкрили постать Митрополита через три скульптурні комплекси. Зазначимо, що скульптури, а також освітлення вздовж стежки виконали за благодійні кошти. Перший комплекс – молитовне поле, на якому розташований комплекс “Велет Святоюрської гори”, покликаний розповісти про духовний шлях Шептицького.
      Другий розкриває Андрея Шептицького як провідника українського народу, а останній демонструє його меценатську та благодійну діяльність. На кожній із скульптур розмістили відреставровані хрести, що датуються 1842 р. та колись були встановлені у храмі Воскресіння Господнього у Винниках.  Кожна із точок супроводжується крилатими висловами Митрополита.

                                                                    1921 р.





 
20 листопада 2020 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар