середу, 13 листопада 2019 р.

Видатні винниківчани. Зеновій Красвівський - останній крайовий провідник ОУН в Україні під московською окупацією



Красівський Зеновій Михайлович (12 листопада 1929 р., с. Витвиця, Івано-Франківська обл. — 20 вересня 1991 р., м. Моршин) — український націоналіст, поет, літератор, член Українського національного фронту (УНФ) та Української Гельсінської групи (УГГ), останній Крайовий провідник ОУНР у Радянській Україні.
З кінця 1947 р. до березня 1949 р. З. Красівський проживав у Винниках в родині Марії Петрівни Гуль. Помешкання знаходилося поблизу Винниківського озера (на Маріївці). Майбутній відомий поет і дисидент перебував тоді на нелегальному становищі, проживав під чужими документами. Родина Гулів була патріотичною. Син Марії Петрівни – Василь (1923 р. н.) воював в УПА, загинув в Карпатах. Другий син Андрій був воїном дивізії «Галичина».
У будинку, в якому переховувався відважний патріот, донині проживають члени родини, яка надала йому притулок. Їхня садиба розташована поблизу лісу, поміж Винниківським озером і дріжджзаводом що, безперечно, було зручно для підпільної роботи.
26 років тюрем, таборів, психушок та заслань, а також, трагічна смерть дружини призвели до інсульту. 20 вересня 1991 р. Зеновій Красівський помер. Похований у Моршині.

ЛІТЕРАТУРА

*Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання. Винники : ТзОВ ВТФ «Друксервіс», 2016. — 312 с.

*Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.


Українські ТИТАНИ. Світлина з архіву Михайла Іоліна (автор Тарас Чорновіл)


Немає коментарів:

Дописати коментар