пʼятницю, 2 лютого 2018 р.

Україна на картах Герарда ван Шагена.1689 р.

Герард ван Шаген (нід. Gerard van Schagen; 1642—1724) — нідерландський гравер та картограф. Довгий час працював в Амстердамі. Відомим своїми вишуканими репродукціями карт, зокрема карт Ніколаса Вісшера старшого та Фредеріка де Віта. Немає записів про те, щоб Герард ван Шаген подорожував за межі Європи, тому він покладався на попередні географічні знання та інформацію від моряків.

Україна на картах ван Шагена.                     

1689 р. Карта “Europa”. На схід від Бєлгорода напис – «OGRAINA» (Окраїна). Приазов’я позначено як Дике Поле (Dikoia Pole). Українські землі в складі Речі Посполитої – Червона Русь (Russia Rubra), Волинь (Volinia), Поділля (Podolia).

Це одна із перших карт, які були створені після “Вічного миру” 1686 р.

“Вічний мир” – договір між Московією та Річчю Посполитою, підписаний 6 травня 1686 р. у Москві. Укладений в результаті складних польсько-московських переговорів, які розпочалися в лютому 1686 р. Його текст підтверджував домовленості Андрусівського договору (перемир'я) 1667 р. про розподіл сфер впливу над Україною. Згідно з договором, уся територія Лівобережної України мала залишатися під зверхністю московського царя. Річ Посполита остаточно відмовлялася від Києва з навколишніми землями. Над більшістю земель Правобережної України (Київщина, Волинь, Сх. Поділля) закріплювалася зверхність польського короля.

1689 р. Карта «Nova totius TERRARUM ORBIS…» (Карта світу). На мапі українські землі показано ще до «Вічного миру». З українських міст — Київ; українські землі в складі Польщі (Polonia); Південна Україна — Мала Тартарія; теперішня Росія — Московія (Moscovia).

Це репродукція карти 1675 р. Фредеріка де Віта «Nova Totius Terrarum Orbis Tabula, ex officina F.de Wit» гравером якої був Ромеїн де Хух (Romeyn de Hooghe). Українські землі показано ще до «Вічного миру» (1687 р.).

На карті зображені не тільки материки, а ілюстрації в усіх чотирьох кутах. Вгорі ліворуч показано битву, що ведеться. Праворуч угорі зображено римського бога Олімпа. Як не дивно, Цербер з'являється ліворуч на карті, що означає, що зображення праворуч, швидше за все, Олімп. Здається, що зображення зліва може бути представленням підземного світу, оскільки Цербер є охоронцем входу. У нижньому правому куті показано людей у великому полі. Зліва зображено море з кораблями та русалками.

На карті Каліфорнія показана як острів, узбережжя Австралії та Нової Зеландії - неповні, а також немає слідів Антарктики. Полінезія відсутня на карті. Австралія показана з відкриттями, зробленими А. Тасманом під час першого та другого плаваннях 1642-1644 рр.. Форма Австралії на всіх майбутніх картах залишалася незмінною, доки Джеймс Кук не відкрив східне узбережжя в 1769-1770 рр. У кожному куточку карти розташовані великі алегоричні сцени, що являти собою чотири елементи: вогонь, вода, повітря та земля.

Картографам того часу доводилося працювати з наявною інформацією. У той час як географічні знання розширювалися, наступні чотири століття знадобилися для дослідження Антарктиди та Арктики.

*Байцар Андрій. Географія та картографія Винниківщини. Наукове видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2020.  640 с.

*Байцар Андрій. УКРАЇНА ТА УКРАЇНЦІ НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЕТНОГРАФІЧНИХ КАРТАХ. Монографія. Львів: ЗУКЦ, 2022.  328 с. 

1689 р. Карта «Nova totius TERRARUM ORBIS…»


Немає коментарів:

Дописати коментар