неділю, 14 травня 2017 р.

З ІСТОРІЇ м.ВИННИКИ. ХРЕСТИ ПРОЦЕСІЙНІ


Більшість Хрестів, що були встановлені у Винниках, знищено   комуністичним режимом. Сьогодні Хрести встановлено біля усіх Божих Храмів міста.
У період I Світової війни було встановлено Хрест біля дороги, що веде зі Львова до Винник, недалеко від стежки, що повертає на дачі (при наближенні до Винниківського озера).
Ще один Хрест стояв у колишній Маріївці, біля ставу графа Ліпського (тепер Винниківське озеро). Легенда говорить, що члени сім’ї графа трагічно загинули й були поховані недалеко маєтку. Можливо Хрест було встановлено для очищення цього місця.
До 1914 р. було встановлено Хрест на обійсті при в’їзді у Винники зі Львова (тепер вул. Галицька). На цьому місці був пустир, кар’єр, де добували камінь. Люди посвятили місце, поставили Хрест, збудували хату. Біля хреста було джерело, де подорожуючі могли набрати води. На поч. 1990-х років господар оселі п. Петро Олексів поновив Хрест і його освятив о. Петро Паньків.
Хрест у церкві Воскресіння ГНІХ (весна 1938 р.) — встановлено та освячено перед Пасхою до 950-ліття Хрещення Русі-України (на урочистостях був присутній Митрополит Андрей Шептицький, це остання візитація Митрополита до Винник). 1992 р. (у Великий Четвер) Хрест перенесли на цвинтар (зберігається дотепер).
Хрест на роздоріжжі вул. І. Франка — Забава. Недалеко від нього знаходилася кузня.
Кам’яний Хрест (1939 р.) на вул. Сахарова. Колишні господарі оселі виготовили його для встановлення на цвинтарі, але війна 1939 р. не дала змоги їм це зробити. Так і залишився хрест стояти на подвір’ї.
Хрест у церкві Воскресіння Господнього (1988 р.) — встановлено і освячено на честь 1000-ліття хрещення України-Руси (весною 1992 р. Хрест перенесли на цвинтар), а пізніше – біля будови церкви свв. Володимира і Ольги (УАПЦ).
Хрест на роздоріжжі вул. Ломоносова — Шевченка (жовтень 1989 р.) — перенесено з обійстя Опалевичів на узбіччя дороги. Колись, ще за польської окупації, а можливо ще й за часів Австро-Угорщини хрест поставили в центрі роздоріжжя вулиць і обгородили парканчиком. Винниківчанин п. Орест Бачмага, в дитинстві будучи свідком події, згадує як хрест врятував фірмана. Він їхав сполошеними кіньми з фірою і не міг їх зупинити. Хрест затримав ошаленілих коней. Побачивши перед собою хрест коні втихомирились.
 Хрест на символічній могилі «Борцям за волю України» (1990 р.) (роздоріжжя вул. І. Франка — Стрілецька). Перший Хрест тут було встановлено у 1850-их рр. на честь скасування панщини.
Історична довідка. Починаючи з 1849 р. день 16 квітня (скасування панщини) щороку відзначався як всенародне свято. Люди намагалися увічнити пам’ять про кінець кріпацької неволі. Народні майстри споруджували пам’ятники з каменю, заліза або дуба на кошти, зібрані серед селян. Кам’яні пам’ятники завершувалися кам’яним або залізним хрестом. Ставили їх у річниці скасування кріпацтва. До кінця XIX ст. таких пам’ятників у Галичині було 1,5 тисячі.
1992 р. було встановлено й освячено  Хрест у церкві Воскресіння ГНІХ на честь 150-ліття храму.
Хрест на вул. Стуса (відновлено 1995—1996 рр.) — найдавніший Хрест у Винниках; з давнім відреставрованим розп’яттям. Новий Хрест виготовили винниківчани Дзьордзі.
25 жовтня 1993 р. освячено хрест на місці майбутнього храму Премудрості Божої – Софії (УГКЦ) (вул. Галицька).
Хрест на вул. Шевченка (біля костелу; 2012 р.) — встановлено з нагоди 250-ліття завершення будівництва римо-католицького храму і створення латинської парафії у Винниках. Під час реконструкції площі у 2019 р. перенесено ближче до костелу.
Хрест на вул. Івасюка (біля будинку 48) освячено 27 вересня 2018 р. (встановлено на місці майбутнього храму УГКЦ).
17 квітня 2022 р., у Вербну неділю, відбулося посвячення відновленого Меморіалу – Хресної дороги присвяченої «Землякам нашим, які своїм терпінням доповнили муки Христові й дали свідчення любові до Бога і рідного краю». Хресна дорога у Винниках була побудована у 1999 р. Ініціатором побудови та реконструкції є парох Свято-Воскресенського храму у Винниках, отець Петро Паньків.   

17 квітня 2022 р.
                                            2017 р. Старий Винниківський цвинтар
                                                2017 р. Старий Винниківський цвинтар
  2017 р. Вулиця Шевченка

2017 р. (грудень). Символічна могила
«Борцям за волю України»

ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.








Немає коментарів:

Дописати коментар