середу, 24 травня 2017 р.

Назви "Карпатська Україна" та "Закарпатська Україна" на сталінських картах 1939-1940 рр.

15 березня 1939 р. Сойм (голова А. Штефан) проголосив повну державну самостійність Карпатської України. Прийнята парламентом конституція Карпатської України (Конституційний закон ч.1), визначила назву держави (Карпатська Україна), державний устрій (президентська республіка), державну мову (українська мова). Державним прапором та гімном республіки були визнані синьо-жовтий стяг і український національний гімн «Ще не вмерла України..». Герб — червоний ведмідь на лівому срібному півполі й чотири сині та три золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі.

Опис карти 1940 р. "Украинская ССР". Кордон Карпатської України позначений крапками, на відміну від державних кордонів які позначено пунктиром. Але напис «Венгрия» (Угорщина) поміщено лише на етнічних угорських землях, і він не захоплює Українське Закарпаття. Лінія кордону Карпатської України проходить на південь від м. Хуста, починаючи від румунського кордону. Далі - до Мукачева і до Ужгорода (міста не входять в склад Карпатської України). Від Ужгорода лінія кордону проходить на південний захід до словацького кордону. Карта була складена на початку 1940 р. Адже на мапі позначена Словаччина, а вона появилася лише на політичній карті Європи 14 березня 1939 р. На карті вже Західна Україна в складі УРСР (анексія відбулася у вересні 1939 р.), але Бессарабія ще в складі Румунії (на карті її територія заштрихована). Бессарабія була анексована Радянським Союзом в період 2-10 липня 1940 р. Межі Карпатської України, на карті, збігаються з  тими, які утворилися після  Першого Віденського арбітражу (2 листопада 1938 р.). Після цього рішення значна частина автономії Карпатської України (Ужгородський, Мукачівський і Севлюський повіти) з містами Ужгород, Мукачево і Берегове були передані Королівству Угорщина. За цих умов столицю автономії Карпатської України 10 листопада було перенесено до Хуста.

 Історична довідка.

Карпатська Україна (до 26 жовтня 1938 р. Підкарпатська Русь) — автономна республіка у складі Чехо-Словаччини в 1938–1939 рр., Українська незалежна держава — в основному на гірській частині території Закарпаття з 15 березня  до кінця травня 1939 року. Назва неофіційно вживалася і до 1938 року для означення більшої частини території нинішнього Закарпаття.

10 березня 1939 року на XVIII з'їзді ВКП(б) Сталін іронізував над Карпатською Україною, сказавши, що це - "комашка, яка хоче прилучити до себе слона". На повідомлення західної преси й дипломатів, що нібито існують плани приєднання до Карпатської України Радянської України, Й. Сталін назвав такі вигадки «підозрілим шумом», мета якого спровокувати конфлікт СРСР з Третім Рейхом без наявних на те підстав.

1940 р. Фрагмент карти Українська РСР
1940 р. Карта Українська РСР
1940 р. Фрагмент політико-адміністративної карти УРСР
1940 р. Політико-адміністративна карта УРСР
Радянська мапа Західної УРСР,1940 р. Окуповані німцями етнічні українські землі Закерзоння позначено - Область Державних Інтересів Німеччини. Закарпаття - КАРПАТСКАЯ УКРАИНА
Фрагмент німецької карти Польщі, 1939. Південь Словаччини і Карпатська Україна під окупацією Угорщини. Червона лінія з хрестиками - кордона на літо 1938 р., фіолетова - на квітень 1939 р.

1940 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар