четвер, 14 липня 2022 р.

Північ Італії постраждала від історичної посухи (літо 2022 р.)

Італія переживає найсильнішу за останні 70 років посуху. Річка По, найбільша в країні за довжиною, пересихає. Місцями широке русло звузилося до струмка, оточеного широкою смугою сухого піску та гравію. Рівень річки часто на шість-сім метрів нижче норми. Таким чином, кораблі в гаванях залишилися на суші далеко від води.

Потік Сангоне, притока річки По поблизу Турина, повністю висох. Це відчувають на собі сотні тисяч людей. У низці областей Італії жителі відчувають гостру нестачу води. Її доводиться жорстко заощаджувати. Посуха знищує урожаї фермерів. У п'яти областях на півночі Італії у зв'язку із посухою оголошено надзвичайну ситуацію. У десятках муніципалітетів по всій країні запроваджено нормування води. Потепління призвело і до масового сходу льодовиків в Альпах.

Зима була надзвичайно теплою і сухою, а тому бідною на сніг. Особливо в південних і південно-західних Альпах у багатьох районах випало на сімдесят відсотків менше снігу, ніж зазвичай, і тому деякі зимові курорти були змушені значно скоротити зимовий сезон.

Водночас танення снігу є вирішальним джерелом води для річок північної Італії. Навіть небагато, що зійшло, розтануло через дуже теплу весну і незвично ранній початок літа. Невелика кількість води від танення снігу також відобразилася на дуже низькому рівні води у відомих великих озерах на півночі Італії, наприклад, у Лаго-Маджоре зафіксовано найнижчий рівень води за всю історію вимірювань (Лаго-Маджоре, озеро Маджоре або Вербано — передгірське озеро льодовикового походження, друге в Італії за площею після оз. Ґарда; розташовується на висоті 193 м н.р.м. на території Італії і Швейцарії).

І до цього додадуться переважно високі температури вище середнього, максимуми здебільшого підіймаються вище 30 градусів Цельсія, іноді навіть вище 35 градусів. Спекотна та суха погода також збільшує ризики виникнення та поширення лісових пожеж.

Вчені вважають, що посуха на півночі Італії пояснюється кількома факторами — вищою температурою повітря в літні місяці, відсутністю снігу взимку та дощів восени та навесні. Іншими словами, причина полягає у глобальній зміні клімату.


Річка Сангоне пересохла вже в середині червня.Джерело: Reuters


Русло р. По.
Джерело: Reuters

Немає коментарів:

Дописати коментар