вівторок, 7 червня 2022 р.

Що відбулося на Азовсталі

У полоні російських окупантів перебуває понад 2,5 тисячі бійців, які захищали завод "Азовсталь" у Маріуполі. Евакуація українських військовослужбовців з "Азовсталі" почалася 16 травня. 20 травня Міністерство оборони рф заявило, що всі 2 439 бійців уже виведені з "Азовсталі". Гарнізон Маріуполя з честю виконав своє завдання — 82 доби відтягував на себе 20 тис. угрупування противника і припинив боротьбу лише за наказом командування. Захисники Маріуполя дали змогу ЗСУ посилитись і отримати західне озброєння.

Передісторія.  

 "Азовсталь" намагалися деблокувати. Одна спроба деблокади була не лише спланована, а й втілена у життя. Вона відбулася після кількох тижнів кривавої блокади Маріуполя. Під загальним командуванням Головного управління розвідки (ГУР) з району Гуляйполя в бік Маріуполя вийшла група, яка мала прорватись у місто. У складі цього підрозділу була частина ГУРівців, частина військових ЗСУ, частина бійців "Азову". Спершу планувалося, що їм дадуть танки і бронемашини більше 80 одиниць, однак, коли дійшло до справи, то зібрали лише кілька танків, БМП і БТРів (до 20 штук). Попри це група все ж висунулась в бік Маріуполя. Вона пройшла близько 10-15 км, наштовхнулась на шалений натиск окупантів і мусила відступити.

Для успішності деблокади на підтримку українських сил мав би відбуватись одночасний зустрічний прорив маріупольського гарнізону. Але це стало нереально після дій 36-ї бригади морської піхоти. Спочатку 4 квітня один батальйон 36-ї бригади раптово здався в полон, а потім несподівано командир 36-ї бригади Володимир Баранюк, нікого не попередивши, прийняв рішення піти на прорив у невідомому напрямку і тим самим втратив багато людей. Також, за словами командира "Азова" Дениса Прокопенка, багато людей були кинуті напризволяще і потрапили в полон.

Морпіхи здались з танками, РСЗВ і боєприпасами, чим дуже послабили сили оборони.  Після цього стало зрозуміло, що деблокада малими силами з неокупованої території навіть на одному напрямку неможлива. 

16 травня російські ЗМІ повідомили, що окупанти домовилися з українськими захисниками з "Азовсталі" про відкриття коридору для поранених бійців у напрямку тимчасово окупованого Новоазовська.

Згодом командир "Азова" Денис Прокопенко заявив, що "заради збереження життів весь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування і сподівається на підтримку українського народу".

17 травня в Міноборони повідомили про початок операції з порятунку заблокованих на території комбінату захисників Маріуполя.

За даними МОУ, 16 травня з "Азовсталі" до медичного закладу в Новоазовську евакуйовано 53 тяжкопоранених. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку.

20 травня британська розвідка повідомила, що з заводу "Азовсталь" в Маріуполі, ймовірно, вийшли вже близько 1 700 українських військових.

Владислав Дутчак: «Політичне і військове керівництво України дійшло згоди з противником, що захисники Азовсталі складуть зброю. Натомість окупанти дадуть можливість тяжко пораненим протягом 2–3 днів (за сприяння Червоного хреста) виїхати на підконтрольну Україні територію.
Гарнізон здасть лише свою стрілецьку зброю, більшість якої заберуть представники української сторони (так було обіцяно азовцям). Все інше не дістанеться ворогу, азовці все знищать.
Окрема домовленість! Нагородну зброю, ордени та медалі живих і полеглих бійців представники України заберуть на «Велику землю», де передадуть рідним або помістять на зберігання до повернення їх власників із полону.
Важлива умова! Наших полеглих вивезуть на підконтрольну Україні територію, щоб поховати з належними почестями.
⠀⠀
Це почесна капітуляція і виконання наказу командування, на відміну від того, що вчинив командир 36 бригади Баранюк, безвідповідальні й злочинні дії якого призвели до масової здачі у полон морпіхів (близько 1 300 добре екіпірованих, озброєних і навчених бійців) і руйнування спільної оборони.
 
Уявіть собі, що до полону тоді здалося більше солдатів, ніж мав полк «Азов» (включно з тиловими службами і жінками, які участі у боях не беруть) до початку боїв за Маріуполь! Це призвело до руйнування оборони і великих втрат серед тих морпіхів, які пішли на прорив або приєднались до Азову. Якби цього не сталося, ми б могли спільно протриматись до червня-липня.
Легендарному командиру «Азова», другу Редісу, українське політичне керівництво і командування пообіцяло, що азовців обміняють, щойно наші вояки наберуть достатню кількість російських полонених. Перспектива доволі непевна, але азовці обміняли себе на шанс життя для майже 600 наших поранених.
 
В останні дні у захисників Азовсталі були великі втрати. Бомби і артилерія, постійні атаки з повітря і моря, обмежена територія для маневру, обмежені запаси боєприпасів, води та їжі, брак медикаментів та обладнання. Щодня багато загиблих і купа важко поранених з відірваними кінцівками. Попри все це гарнізон продовжував боротьбу з ворогом.⠀
 
Тепер азовців, прикордонників, патрульних поліцейських, моряків, ЗСУшників, бійців ТРО, добровольців, морпіхів комбрига Волини вивезуть під гарантії Червоного хреста в Оленівську колонію. Гарантія така собі, звичайно, але наші поранені отримають шанс".
Бійці полку "Азов" на території заводу "Азовсталь", 10 травня 2022 року

Немає коментарів:

Дописати коментар