пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

З історії Чортової скелі. Каменоломня та тріангуляційна вежа

  Чортова (Чатова) скеля (414 м н. р. м.) унікальний природний та історичний об'єкт в околицях Винник, пам'ятка природи місцевого значення. Дістатися до неї можна по-різному: від дороги Львів-Винники, від Глинянського тракту, від Лисинич, чи від Винник. Головне підійматися весь час догори, а лісові стежки виведуть до скелі.

Чортові Скелі – маловідомі факти з історії. Автор Zommersteinhof

«Якщо заглянути в старі карти, то побачимо, що там була велика каменоломня. На першій карті 1897 року є напис Kalksteinbruch, що по-німецьки означає «вапняковий кар’єр» (додам, що це помилка картографів – згідно даних ЛНУ ім. І. Франка скелі складаються з пісковиків, пісків, глини та мергелів). На другій карті 1931 року вже немає напису, але добре видно характеристичні «гребінці», якими в топографії позначають обриви – це і є колишня каменоломня. Очевидно, що в кінці 1930-х років вона вже не діяла.

У 2018 році польський професор Кшиштоф Дуда оцифрував фотографічний спадок завзятого львівського фотографа Юзефа Трешки… Увесь візуальний матеріал був відсканований у вигляді негативів. Кількість негативів у колекції – 4 308 штук!

Найцікавіше, що на декількох світлинах Ю. Трешка увічнив каменоломню на Чортових Скелях. На фото видно акуратно укладені і приготовлені для вивозу кам’яні блоки.

Ще на одній світлині видно, наскільки глибоко було зрізано поверхню землі біля скель. Це привело до такої зміни рельєфу, що розглядаючи старі світлини, деколи важко впізнати скелі або здогадатись, з якої сторони було зроблено фото. Ще у 1911 році львівський історик Ф. Яворський писав, що “якщо так піде далі з тамтешніми каменоломнями, то вже за декілька років Чортові Скелі залишаться тільки у спогадах. А шкода!”.

Каміння з Чортових скель йшло на будівництво доріг і будинків у Львові, Винниках і околиці. Однак один раз це каміння послужило іншій меті. З нього у 1911 році в селі Лисиничі була збудована піраміда з хрестом, присвячена Тарасові Шевченку, яка стала одним з перших пам’ятників поету в цілій Україні. Погруддя на піраміді було встановлено значно пізніше – у 1961 році.

Другою метою, з якою були використані Чортові скелі, стало будівництво геодезичної мережі міста Львова й околиць у 1935 році. Праці проводились Львівською Політехнікою і Військовим Географічним інститутом. У місті вимірювання здійснювались по шпилях високих костелів і церков, але в терені геодезистам приходилось будувати тріангуляційні вежі. І якщо між невисокими будинками Рясної Руської обійшлось невисокою 4-метровою вежею для напрямку вимірювання на Клепарів, то на Чортових скелях конструкція мала висоту 47,6 метра. На наступному фото видно, що Високий Замок і вежу костелу Матері Божої Остробрамської (тепер церква Покрови) можна було побачити зі Скель. Але спробуйте роздивитись Чортові Скелі з Високого Замку – це неможливо, оскільки вони губляться серед високих буків Винниківського лісу. Ось для чого було збудовано таку високу вежу».





Види каменоломні, 1937 рік. Copyright © Krzysztof Duda 2018

Немає коментарів:

Дописати коментар