вівторок, 6 квітня 2021 р.

Цікаві факти з історії м. Винники. 1817 р. Відвідини австрійським імператором Францом (II) І Винник

За матеріалами краєзнавця М. Влоха, у Винниках побував австрійський імператор Франц (II) І під час подорожі Галичиною в 1817 р. і особисто відвідав фабрику тютюну та оглянув виробництво. Франц II (I) зі своєю дружиною Кароліною Авґустою відвідав Львів 10 липня 1817 р. 

Ставлення до Винниківської фабрики після її відвідин цісарем у 1817 р. різко змінилося на краще, і вже 1817—1818 рр.. стали роками перебудов, розширення та реконструкції підприємства. Було затверджено рішення про будівництво млина зі шлюзами й будівництво криниці, розроблено плани спорудження столярної та боднарської майстерень, будівництва складу для зберігання листя тютюну, відбудови складу нюхального тютюну та січкарні, розширення вартівні, сушарні та будинку для робітників.

Біля підніжжя гори Жупан розташована «Цісарська криниця». Це — невеличка кам’яна споруда з аркоподібним входом і нішами у стінах з двох боків від нього та викарбуваною латинською цифрою «MDCCCXXVI» (1826) на фронтоні під кам’яним дахом, що заріс мохом і травами. Таких збірників води започаткованих у 20-ті — 40-ві рр. XIX ст. було збудовано декілька на Погулянці у Львові. Від них йшли водоводи до центру міста:  Францисканський, I Венглінський, II Венглінський. За переказами «Цісарською» її назвали через те, що воду з неї пив австрійський цісар Франц II (I).

Світлина з Вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар