пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Винниківський ліс. Каменоломня та тріангуляційна вежа на Чортовій скелі. 1937 р.

Чортові скелі  унікальний природний та історичний об'єкт, група скель, розташовані між містами Львів та Винники на вершині та схилах залісненого пагорба (висота 414 м над р. м.), який крутими уступами обривається в бік села Лисиничів. Максимальна висота скель — до 20 м. Чотові скелі складаються з верхньотортонських пісковиків (яким уже понад 10 млн років) і колись була більшими та вищими.

Висота вежі 47,6 м. Споруджена в 1935 р. До нашого часу дерев’яна вежа не дожила. Каменоломня перестала існувати в кінці 1930-х рр.

Каміння з Чортових скель йшло на будівництво доріг і будинків у Львові, Винниках і околиці. Однак один раз це каміння послужило іншій меті. З нього у 1911 році в селі Лисиничі була збудована піраміда з хрестом, присвячена Тарасові Шевченку, яка стала одним з перших пам’ятників поету в цілій Україні. Погруддя на піраміді було встановлено значно пізніше – у 1961 році (Чортові Скелі – маловідомі факти з історії. Автор Zommersteinhof).

Види каменоломні, 1937 рік. Copyright © Krzysztof Duda 2018 (Чортові Скелі – маловідомі факти з історії. Автор Zommersteinhof).

Немає коментарів:

Дописати коментар