четвер, 18 липня 2024 р.

Україна ПОВЕРТАЄТЬСЯ до СВОГО СПРАВЖНЬОГО ПОЯСНОГО ЗИМОВОГО ЧАСУ!

Закон скасовує перехід на «літній» та «зимовий» час. На території України закріплюють єдиний київський час – UTC+2. Відтак у цьому році в останню неділю жовтня українці останній раз переведуть стрілки годинника на зимовий час, і далі вже переведення на літній час - з 2025 року та надалі - не буде. Точка відліку для часових поясів — нульовий гринвіцький меридіан, який проходить через Королівську Гринвіцьку обсерваторію у Лондоні. Третина держав світу ніколи не переводить годинники ані на зимовий, ані на літній час. Ще одна третина перейшла на літній і більше не переводить. А решта держав, зокрема, у Європі, “переходять туди-сюди”. Перехід на зимовий і літній час двічі на рік застосовується приблизно в 70 країнах світу. Україна переводить годинники з 1981 року.

Центральний український астрономічний час це теперішній зимовий, так званий "GMT +2".

Астрономічний час збігається з місцевим, коли тінь о 12 годині дня має найменшу довжину. В зимовий час найменша тінь о 12:07 за київським часом, але якщо перейти на літній час із додаванням однієї години, найменша тінь буде приблизно о 13 годині.Для того, щоб пересвідчитися достатньо визначити середину між розрахованим часом сходу та заходу Cонця.Наприклад можна переглянути часи сходу і заходу Cонця, розраховані на кожен день.

Так 2 листопада схід о 6:53, а захід о 16:35, тобто середина приблизно о 11:44. 9 листопада схід о 7:05, а захід о 16:23 - середина так само о 11:44. 26 березня - схід о 5:47, захід о 18:19, середина о 12:03. Але після 26 березня, після переходу на літній час ми почнемо жити не за астрономічним часом: наприклад, 27 березня середин світового дня буде о 13:02:30 (6:45 схід, 19:20 захід), а не о 12, як це повинно бути.

Що таке часовий пояс?

Часовий пояс — це частина поверхні земної кулі, на якій прийнятий один стандартний час.

Місцевий час — це однаковий час на добу в точках, розташованих на одному меридіані.

Для зручності відліку поточного часу вся територія земної кулі поділена на 24 часові пояси шириною 15 градусів. У межах кожного поясу встановлюється єдиний поясний час. Територія України за довготою має протяжність 17°57′, приблизно 1,23 години. Вона розташована в межах другого часового поясу. Близько 85% території України (приблизно 527 тис. км²) розташовано в другому годинному поясі (східноєвропейському). Лише незначну частину Закарпатської області на заході й Харківської, Луганської, Донецької на сході перетинають перший і третій годинні пояси.

На заході заходить на півтори хвилини у перший часовий пояс, а на сході аж на 15 хвилин заходить у третій часовий пояс. Приблизно так: сонце сходить на сході на годину раніше, ніж на заході. А Київ — посередині. І дехто каже: як ми перейдемо на літній час, то нашим дітям узимку треба буде йти до школи потемки. А на сході кажуть так: а нашим дітям треба буде потемки іти зі школи… Як же краще? З географічного погляду, варто залишати зимовий час!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар