пʼятниця, 21 липня 2023 р.

Українські землі - Червона та Чорна Русь, а московитські - «Moscovia». 1590 р. Планісфера Урбано Монті

 

Урбано Монті (італ. Urbano Monti) або Монте (Monte; 16 серпня 1544, Мілан - 15 травня 1613, Мілан) - італійський географ і картограф. Деякі з його картографічних робіт входять до знаменитої колекції Девіда Рамзі, переданої Стенфордському університету, і були оцифровані у 2017 році. На його карті світу Арктика та Антарктида зображені без крижаного покриву. Ця триметрова карта чи планісфера є найбільшою із ранніх карт світу.

Шедевр Монті, над яким він працював кілька років та опублікований ним у 1590 році, - географічний трактат (атлас) під назвою «Trattato universale. Descrittione et sito de tutta la Terra sin qui conosciuta» (Опис і місцезнаходження всіх відомих на цю пору земель). Це важлива робота, не стільки через її описовий зміст (схожий на інші аналогічні роботи того часу), скільки через її величезну круглу планісферу, багато деталізовану і прикрашену, розділену на частини з 60 аркушів, які можна зібрати та обертати навколо центрального стержня. Відмінною особливістю карти є використання дуже незвичайної для того часу полярної азимутальної проєкції - з Північним полюсом як центральної точки і Антарктидою по зовнішньому колу. Через свій величезний розмір планісфера ніколи не публікувалася у великому масштабі й залишалася практично невідомою до наших днів.

Українські землі позначено як «Russia nerа» (Русь Чорна) та «Rossia rossa» (Русь Червона). Московщина на карті – «Moscovia».


Немає коментарів:

Дописати коментар