четвер, 8 червня 2023 р.

Підрив москалями Каховської ГЕС: наслідки руйнування греблі

 Це соціально-економічна катастрофа для України. Каховське водосховище було серцем однієї з найбільших іригаційних систем у Європі, а його вода дозволяла вирощувати до 80% усіх овочів в Україні та значний відсоток фруктів та винограду. Багато сіл і міст вздовж Дніпра можуть виявитися непридатними для житла, доки не збудують нову греблю. Екологічна катастрофа від такого затоплення водою та мулом миттєво змінила ландшафт, стерши з лиця землі острови та заболочені землі. На те, щоб фауна та флора прийшли в норму, можуть піти роки, якщо не десятиліття. 

Зметені водою тисячі будинків та засобів для існування, а також незліченну кількість свійських та диких тварин. Цілі види тварин можуть бути знищеними. Це змінить клімат регіону. Українські аграрні землі, найімовірніше, будуть частково знищені. Фермери в цьому регіоні не зможуть вирощувати урожай. Місця, звідки піде вода, перетворяться на пустелі. Місця, де вода залишиться, стануть болотами. Надалі більший вплив матиме мілководдя, бо Каховське водосховище – джерело води для системи водопостачання півдня Херсонської області. Втрата водосховища означає, що буде набагато менше питної води для міст у регіоні та зрошення для сільськогосподарського поясу навколо. Це вплине на виробництво харчових продуктів та експорт пшениці, кукурудзи, соняшникової олії та соєвих бобів для решти світу. 

Важко передбачити – більшість наслідків виявляться через два-три роки.

З історії.

Водами  Каховського водосховища було затоплено шість "Запорізьких Січей (укріплений осередок нереєстрованого Війська Запорізького Низового, другої половини 16 ст. - кінця 18 ст. за порогами Дніпра :
1.Томаківська Січ - 70-80 роки 16 ст.
2. Базавлуцька Січ - 1593 - 1638 рр.
3. Микитинська Січ - 1639 - 1652 рр.
4. Чортомлицька Січ - 1652 - 1709 рр.
5. Кам'янська Січ - 1709 - 1711 рр., 1730 - 1734 рр.
6. Нова Січ - 1734 - 1775 рр.
Дніпровські пороги, які були затоплені Каховським морем :
1. Кодацький.
2. Сурський.
3. Лоханський.
4. Дзвонецький .
5. Ненаситецький.
6. Вовнизький.
7. Будилівський.
8. Лишній.
9. Вільний.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар