пʼятницю, 12 серпня 2022 р.

«Плавання та подорожі» (Delle Navigationi et Viaggi) - перша збірка географічних трактатів сучасної епохи. 1550-1559 рр. Джованні Баттіста Рамузіо

Джованні Баттіста Рамузіо (італ. Giovanni Battista Ramusio; 20 липня 1485 р., Тревізо, Венеція - 10 липня 1557 р., Падуя) - венеціанський географ, історик і державний діяч. Засновник популярного в епоху великих географічних відкриттів жанру компіляції травелогів.

Народився у Венеції у 1485 році в родині міського судді. До тридцяти років став канцлером Венеціанської республіки, тісно співпрацюючи з дожем Альвізе Моченіго. З 1515 р.  був секретарем Ради десяти. Мав сина Паоло.

Виконував кілька дипломатичних місій як посол у Франції, Швейцарії, Римі. Вишуканий дипломат і глибокий знавець кількох мов він був призначений послом Венеціанської республіки в європейському дворі Людовіка XII. У цей період він зацікавився французькою експансією у Північній Америці. У цей час Венеціанська республіка цікавилася морськими шляхами до Америки, яка розглядалася як новий привабливий ринок для венеціанської торгівлі, оскільки остання страждала від тиску та османського просування у Середземному морі. Завдяки своїм дипломатичним зв'язкам, він легко домігся того, що йому надходили звіти про поїздки бретонського мореплавця Жака Картьє, відправлені королем Франциском I до Нової Франції.

У цей час він виявив вміння малювати географічні карти та склав докладні карти всіх нових торгових портів. Карта з портами Середземномор'я була намальована в покоях палацу дожів.

Його головна робота — «Плавання та подорожі» (Delle Navigationi et Viaggi) є першою збіркою географічних трактатів сучасної епохи.

Робота була видана у Венеції у трьох томах: т. 1-1550, т. 3-1556, т. 2-1559 (вийшов посмертно). Перший том був опублікований у 1550 році, незабаром за ним вийшов третій том у 1556 році. До оформлення 3 тому Трактату Рамузіо залучає Джакомо Ґастальді, який готує серію географічних мап, зокрема раніше не створюваних східного узбережжя Північної та Південної Америки, Куби та Еспаньйоли.

Публікацію другого тому було відкладено, оскільки рукопис було знищено у вогні перед відправкою до друкарні, і, нарешті, було опубліковано у 1559 році, через два роки після смерті автора. «Delle navigationi et viaggi» було перекладено кількома мовами і кілька разів перевидано, що свідчить про велику популярність книги на континенті.

Ця монументальна праця була однією з перших творів, написаних у літературному жанрі компіляції травелогів. Як й  інші автори подібних творів, сам Джованні Рамузіо меж Європи не покидав.

Книга «Плавання та подорожі» (Delle navigationi et viaggi) є збіркою географічних спостережень та описів різних авторів: Марко Поло, Ніколо Конті, Фернанда Магеллана, Альваро Нуньєс Кабеса-де-Вака, Йосафата Барбаро, а також переклад трактату «Африка — третя частина світу» Лева Африканського. Робота є цінним джерелом, що описує історії географічних відкриттів та досліджень в Азії, Африці, Америці.



Немає коментарів:

Дописати коментар