суботу, 26 червня 2021 р.

Винниківчани. 1930-ті рр. Родина українських патріотів Возьних

 



1938 р. Я. Возьний на святі крилошанства о. Г. Гірняка (з архіву О. Булича)


1930-ті рр.. Ярослав Возьний (стоїть праворуч від брата Володимира) разом із батьками: Яковом та Стефанією (з архіву О. Булича)


1930-ті рр.. Ярослав Возьний (з архіву О. Булича)

Ярослав Якович Возьний — націоналіст, секретар винниківської філії товариства "Просвіта". 26 червня 1941 року був розстріляний НКВС у львівській тюрмі "на Лонцького".
Будучи студентом-юристом, він провадив активну громадську та просвітню діяльність у Винниках. Неодноразово мав доповіді на виховні та ідеологічні теми для близько 90-та людей, навчив читати й писати 18 дорослих винниківчан на курсі для неписьменних. Завжди підкреслював важливу роль освіти.
З приходом радянської влади потрапив під пильне око спецслужб, а однієї ночі за ним таки приїхало каральне НКВС. До в'язниці потрапив за статтею 54-10-11 КК УРСР, тобто за "антирадянську діяльність", а саме за антирадянську пропаганду та агітацію і за участь в контрреволюційних організаціях. Був вбитий під час масових розстрілів політв'язнів у в'язницях Львова у віці 27-ми років. Місце поховання невідоме. Кримінальної справи не збереглося.
 Володимир Якович Возьний (13.12.1910 р. Новосілка —  1948 р. Винники). Мешканець м. Винники, учасник ОУН-УПА, член виділу товариства "Просвіта" у Винниках (за матеріалами Остапа Булича).
Пам'ять Ярослава Возьного та Володимира Возьного є вшанована сквером родини Возьних у Винниках (за матеріалами О. Булича). 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар