пʼятницю, 25 жовтня 2019 р.

Українські етнічні землі на картах Олександра Джонстона (друга пол. XIX ст.)


В Единбурзі 1856 р. у видавництві “William Blackwood and Sons” вийшов географічний атлас шотландського географа Олександра Джонстона (Alexander Keith Jhonston; 1804–1871). В атласі поміщена карта “Distribution of man in Europe according to language” (Поширення людини в Європі за мовною ознакою), датована 1854 р. Масштаб – 1:17 000 000. Автор виділив мовні сім’ї: германську, кельтську, греко-латинську, слов’янську. Кожна мовна сім’я позначена відповідним кольором. До слов’янської зачислені росіяни, поляки, болгари, латиші, литовці та ін. Українців та білорусів автор на мапі не виділив. Цікаво, що вся Бессарабія і більша частина сучасної Молдови позначені як слов’янські землі.

Також 1856 р. в Единбурзі О. Джонстон видав “Ethnographic map of Europe according to Dr.Gustaf Kombst..” (Етнографічну карту Європи). Формат – 51 × 62 cм. Карту надруковано у атласі “The physical atlas of natural phenomena”. У легенді ні українців, ні білорусів не виділено, є лише росіяни (Russіаn). Однак уздовж Дніпра, починаючи від Києва і в районі Єлисаветграда переходячи на Лівобережжя, нанесено назву Little Russia (Малоросія).
1879 р.  Карта – “SOUTH-WEST RUSSIA [also] Showing the extent  of THE KINGDOM OF  POLAND previous to its  partition in 1772”  (Південно-західна Росія...). Назва UKRAINE поширена на Правобережжя та Лівобережжя.

Олександр Джонстон (Alexander Keith Jhonston) (28  грудня 1804 р., біля Единбурга  – 9  липня 1871 р., Йоркшир) - шотландський географ, картограф, гравер, лексикограф і видавець, який працював  в Единбурзі протягом 19 ст. Школу для граверів закінчив в Університеті Единбурга. Разом зі старшим братом Вільямом заснував видавничу компанію «W. & A. K. Johnston»,  яка з 1840-х років, видає значну  кількість карт і кілька атласів. У жовтні 1849 року він був обраний членом Королівського товариства у Единбурзі. 1862 р. Олександр Джонстон був одним із засновників метеорологічного товариства Шотландії.
1856 р. 
1856 р. 
1879 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар