середу, 9 січня 2019 р.

Винниківський лев. 1967 р.

За істориком Ігорем Мельником: «У 1967 р., до 50-річчя Жовтневої революції, «лівого» лева перенесли на вул. Дзержинського (тепер вул. Вітовського) і встановили навпроти Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького, змінивши на його щиті герб міста з польського на радянський. Декілька років його переносили з місця на місце, поки він не опинився на вулиці Перфецького, 23, де розташований Геотехнічний інститут.
«Правого» лева встановили у лісі при дорозі Львів–Винники, де він простояв 48 років (до кінця листопада 2015 р. – А. Б.)».
Скульптури левів доповнили гербом міста, а також серпом і молотом. Висота скульптур  —близько 3,5 м, вага — близько 5—6 тонн.


        Скульптуру «винниківського» лева жодного разу не реставрували. Час від часу її чистили, але серйозних робіт по її відновленню не проводилося. Лев стояв без лапи. В кінці листопада 2015 р. лева відвезли на Львівську кераміко-скульптурну фабрику.

       А вже 16 грудня, цього року,  скульптури левів повернулись на цвинтар Орлят. У січні 2016 р., при дорозі Львів–Винники, було встановлено  копію лева, яку виготовила польська сторона. 
                                                              Світлина з FB Гриць Совків

1 коментар:

  1. Христос народився!
    Ви й справді були присутні на Фанарі при підписанні і врученні Томосу? Чи мені здалося?

    ВідповістиВидалити