вівторок, 8 січня 2019 р.

ВИННИКИ. Церква Святої Софії (УГКЦ)



Історія будівництва храму (за матеріалами Маріанни П’ятакової-Лученко).  
У 1993 р. Львівська обласна рада на чолі з тодішнім очільником В’ячеславом Чорноволом надала повне сприяння у будові нової церкви, адже Винники були одним з небагатьох галицьких міст, де існувало повне порозуміння та мирне співіснування церковних громад різних конфесій. Ініціатором нового храму стало Церковне братство храму Воскресіння на чолі з отцем Петром Паньківим. У той час найактивнішими та найініціативнішими братчиками, які стали біля витоків цієї будови, були Роман Партика, Петро Кондришин, Левко Яремко, Володимир Борух, Ярослав Хомич, Богдан Гарапа, Михайло Стефанишин, Іван Лешневський, Богдан Луців, Богдан Дзьордзь, Мирон Банадига, Орест Кравчик та ін.
За проект обрали ідею бойківської тризрубної церкви у сучасному виконанні, автором якої був доктор архітектури, професор, академік, директор Інституту архітектури й завідувач кафедри дизайну та основ архітектури Національного університету «Львівська політехніка», винниківчанин Богдан Черкес. У 1995 р. вирили котлован, у 1996-1997 роках – заклали фундамент. Уся греко-католицька громада піклувалася про майбутню Св. Софію – чоловіки працювали на будові, жінки варили й носили їсти. Першу пожертву на будову храму зробила взагалі стороння для Винник жінка – Катерина Василик з Австралії. А першими винниківськими жертводавцями стали Олег Матвіїшин, Ігор Козидра, Ігор Бродило та тодішній міський голова Ярослав Хамуляк. Постійні внески передавали з Канади вихідці з Винник – родина Опалевичів та родина Брам.
Будова почала дуже активно рухатися, коли до неї долучилися військовослужбовці винниківської військової частини А-2627 під командуванням полковника Сергія Маллера. Завдяки працьовитим рукам воїнів з Дніпропетровщини, Донеччини, Одещини, Київщини та Полтавщини зростали міцні підвалини майбутнього місця молитви за мир для усіх українців.
До 2001 р. на будові постійно велися роботи. З певних суб’єктивних причин будівництво вирішили зупинити. Гадали, що зупиняються на 2–3 роки, але роки затягнулися на десятиліття. На місці будови святого храму утворилася пустка, поросла хащами та бур’янами. Нова надія відродити храм Святої Софії з’явилася 2013 р. У Винниках утворилася нова парафія храму Різдва Івана Хрестителя, отцем-адміністратором якої став Володимир Климюк. За ініціативи о. Володимира, о. Ореста Чекана та учасників Церковного братства було відновлено будівництво Святої Софії. 2013 р. до Винник прибув Єпископ-помічник Львівський, Владика Венедикт, який схвалив рішення громади відновити будівництво храму Святої Софії Премудрості Божої. Ця подія відбулася рівно через 20 років після першого освячення каменю 24 жовтня 1993 р. майбутнього храму Святої Софії, який мав стати однією з перлин храмового будівництва Львова та окрасою Винник. 
9 листопада 2014 р. Митрополит Львівський Ігор Возняк відслужив Архиєрейську Літургію та освятив наріжний камінь храму.

11 лютого 2018 р., в ході благодійного концерту «Пісенний вінок» організованого Львівською державною школою мистецтв №9 у Винниках, зібрано понад двадцять одну тисячу гривень на будівництво храму Святої Софії Премудрості.

24 жовтня 1993 р. Освячення місця будови храму
 24 жовтня 1993 р. Урочиста хода вулицями міста
9 листопада 2014 р.
ДЖЕРЕЛО
* Світлини з FB Парафія храму Різдва Івана Хрестителя Винники

Немає коментарів:

Дописати коментар