неділю, 21 січня 2018 р.

Назви «Україна» та «Окраїна» на картах голландського картографа Юстуса Данкертса (кін. XVII ст.)



 Юстус Данкертс (Justus Danckerts; 1635-1701), голландський гравер, картограф та видавець. 
Сім'я граверів і видавців Данкертс була заснована Корнелісом (1561-1631), продавцем друкованої продукції. Його син, відомий як Корнеліс Старший (1603-1656), заснував сімейний картографічний бізнес. Він мав двох синів, Данкера (1634-1666) та Юстуса Старшого (1635-1701). Юстус Данкертс працював в Амстердамі. З 1670 р.  видавав збірний «Atlas», в який, окрім його карт, входили карти К. Алларда, Ф. де Віта, П. Дюваля. Карти, створені Данкертсами, здебільшого були переопрацюваннями карт Я. Блау, Я. Янсона, Ф. де Віта та ін. Cини  Корнеліс Молодший (1664-1717), Теодор (Teodoras; 1663-1727), Юстус Молодший  (помер 1692 р.) та Йоан (Ioannes) продовжили справу батька. У 1684 р. сім'я отримала «привілей» на 15 років, який був поновлений ще на 15 р., коли термін дії першого закінчився в 1699 р. Крім виробництва глобусів родина Данкертсів загалом виготувала для своїх атласів понад 300 аркушів карт. Особливу увагу вони приділяли політичним кордонам, різноманітним прикрасам та віньєткам.  
1680 р. Карта – «NOVISSIMA ET ACCURATISSIMA TOTIUS RUSSIÆ VULGO MOSCOVITE TABULA AIUSTO DANCKERTS» (Новітня докладна карта всієї Росії, яку по-народному називають Московією, Юстуса Данкертса). Видавець: Ніколас Вісшер II (Nicolaes Visscher II). Масштаб бл. 1:5 000 000, мова латинська.
Пунктирними лініями з кольоровими кантами на карті зображені межі князівств та колишніх ханств, які автор називав королівствами, зокрема Сибірське (Siberia Regnum), Астраханське (Regnum Astrachan) та Казанське (Regnum Casan) ханства, що входили до складу Росії, а також кордони суміжних країн. Як окрема адміністративно-територіальна одиниця виділена Окраїна (Ograina), що простягається від східної межі Воротинського князівства (Duc. Worotin) на північний схід і межує з Малою Тартарією (Tartaria Minor), Рязанським князівством (Duc. Rezemiz) та незаселеними землями (Pole).
1680 р. Карта – «Accuratissima et maxima totius Turcici Imperii tabula cum omni­bus suis regionibus novissima delineatio» (Акуратна і максимально повна карта Турецької імперії). Українські землі представлені Україною (Vkrania) та Поділлям (Podoliа). Напис Vkrania охоплює Правобережжя та Лівобережжя.
1692 р. Карта – «Regni Poloniae et Ducatus Lithuaniae, Voliniae, Podoliae, Ucraniae, Prussiae et Curlandiae descriptio emendata per I. Danckerts» (Карта Речі Посполитої, князівства Литовського, Волині, Поділля, України, Прусії та Курляндії). Карта складена на основі мапи 1675 р. Фредеріка де Віта «Regni Poloniae et Ducatus Lithuaniae Voliniae Podoliae Vcraniae Prussiae Livoniae, et Curlandiae» (Карта Речі Посполитої, князівства Литовського, Волині, Поділля, України, Прусії, Лівонії та Курляндії). Формат карти – 48, 4 × 58,3; масштаб біля 1:2 350 000.
  Назва Ukrainia накладається на назву “Podolia і охоплює ще Лівобережжя.  Написи назв Україна, Волинь, Поділля в заголовку карти не збігаються  з написами на карті. Західна Україна - Червона Русь з Покуттям.
Посередині, під р. Куяльник, позначено місто Хаджибей в транскрипції Koczubi (Кочубей), нинішня Одеса, місто, що веде свою історію з ХV ст.
       Згодом, в 1789 р. в результаті штурму козацько-російськими військами під командуванням Хосе де Рібаса захоплене в Османської імперії Росією і в 1795 р. перейменоване в Одесу. Раніше, Османи, що правили тут 250 років, своєю чергою, захопили це місто у ВКЛ і перейменували його з Коцюбіїва в Хаджибей.
 


1697 р.

1700 р.
1680 р. «NOVISSIMA ET ACCURATISSIMA TOTIUS RUSSIÆ VULGO MOSCOVITE TABULA AIUSTO DANCKERTS» (Новітня докладна карта всієї Росії, яку по-народному називають Московією, Юстуса Данкертса). 
1680 р.  «Accuratissima et maxima totius Turcici Imperii tabula cum omni­bus suis regionibus novissima delineatio» (Акуратна і максимально повна карта Турецької імперії).


1692 р.  «Regni Poloniae et Ducatus Lithuaniae, Voliniae, Podoliae, Ucraniae, Prussiae et Curlandiae descriptio emendata per I. Danckerts» (Карта Речі Посполитої, князівства Литовського, Волині, Поділля, України, Прусії та Курляндії).

Немає коментарів:

Дописати коментар