четвер, 24 листопада 2016 р.

ПАМ’ЯТНИК ШВЕЙКУ У ПЕРЕМИШЛІ



Пам'ятки бравому солдату Швейку встановлені в багатьох країнах і містах, у тому числі у Львові, Гуменному, Сяніку, Перемишлі, Скелівці, Донецьку, Ужгороді,Луцьку, Києві, Санкт-Петербурзі, Москві,  Бугульмі, Омську.
Відкритий 12 липня 2008 року, хоча ідея його створення визрівала вже давно.Пам'ятник  солдату Швейку встановлений на площі Ринок.  Швейк сидить на ящику з боєприпасами, тримає в руках кухоль пива і файку. Автором монументу  - скульптор Яцек Старлінг. Пам'ятник виконаний з бронзи.





Яцек Старлінг народився і виріс в Перемишлі, і саме йому судилося увічнити пам'ять улюбленого літературного героя.
Солдат Швейк - літературний персонаж незакінченого сатиричного роману Ярослава Гашека «Пригоди бравого солдата Швейка». Ярослав Гашек описав у своєму  романі Перемишль як місто, де Швейк потрапляє у мовсковський полон під час Першої світової війни. Тому ім'ям Швейка часто називають піцерії, кафе та продають сувенірну продукцію із зображенням солдата.
Ярослав Гашек був чеським письменником сатирикам, драматургом, фейлетоніста, комісаром Червоної Армії. У своєму романі він містить свій персонаж в місто Перемишль, саме сюди потрапляє Швейк, перебуваючи під арештом, як полонений  московитів (росіян).

Немає коментарів:

Дописати коментар