четвер, 23 лютого 2017 р.

Назви "Україна", "Козаки" та "Червона Русь" на картах Пітера ван дер Аа (початок XVIII ст.)

Пітер ван дер Аа (П’єр ван дер Аа; Pieter van der Aa; 1659-1733), голландський картограф та видавець. Найвідоміші його роботи: «Atlas Nouveau» (1710) та «Galerie Agreable du Monde» (Приємна галерея світу) що складалася з 66 частин у 27 томах (інші пишуть про 20, 22 або 33 томи, але кількість 66 частин скрізь однакова) і містила понад 3000 карт, панорам та гравюр (Лейден, 1729 р.). Вона вийшла скромним накладом у 100 примірників (принаймні про це повідомляє видавець). Обмежений наклад був, ймовірно, пов’язаний з дуже високою вартістю виробництва цього видання. Ілюстрації для цієї роботи були зроблені найважливішими граверами епохи, такими як: Луйкен (Jan Luyken), Малдер (Mulder), Гері (Goeree), Стоопендаль (Stoopendaal). Для виготовлення використовувалися також пластини, виготовлені раніше для інших видавництв XVII—XVIII ст.

За свою видавничу діяльність він опублікував близько 200 праць з географії, природознавства та старожитностей.

Пітер ван дер Аа був сином каменяра Боудевейна Пітерша з Гольштейну, який переїхав до Лейдена в 1659 році. У 1677 році Пітер ван дер Аа був прийнятий до гільдії книготорговців. З 1682 року разом із двома своїми братами, друкарем Боудевейном і гравером і художником-брошурником Хіллебрандом, керував важливим книготорговельним бізнесом у Лейдені. Його перший шлюб був 9 вересня 1685 року з Елізабет Пехлінус, донькою лютеранського пастора Йоганна Пехлінуса, а другий шлюб був з Анною Марією Кроссен з Амстердама 16 листопада 1697 року. У 1714 році він вступив до Лейденської гільдії друкарів. Наступного 1715 року він став міським друкарем. Незабаром він також отримав посаду університетського друкаря.

Для Пітера ван дер Аа важливі були дуже якісні наукові видання. У 1703–1706 рр. він опублікував десятитомне видання творів Еразма Роттердамського Жана Леклерка, для якого його брат Хіллебранд розробив титульну сторінку. Свого часу Пітер ван дер Аа був особливо відомий своїми атласами з гравюрами із зображеннями міських пейзажів. Він дуже детально скопіював деякі з цих гравюр у Маттеуса Меріана. Подібним чином він діяв і з картами для своїх атласів, особливо з картами Африки з детальними ілюстраціями.

В 1719 р. ван дер Аа видав в Амстердамі французький переклад книги німецького географа-мандрівника Адама Олеарія (1599-1671) «Опис подорожі до Московії» (нім. Beschreibung der muscowitischen und persischen Reise) з ілюстраціями Ніколааса Вітсена у вигляді гравюр. Вперше книга була видана в Шлезвігу в 1647 німецькою мовою. Книга містить докладний опис життя і побут московитів у XVII столітті.

1700 р. Карта La Grande Tartarie Suivant les Nouvelles Observations” (Велика Тартарія згідно з новими спостереженнями). Лівобережжя Дніпра – Ukranie (Україна). Карта видана в Амстердамі, формат 12 x 9 дюймів. Велика Тартарія (Grande Tartarie)Tartarie Moscovite (Тартарія Московська), Petite Tartarie (Мала Тартарія), Tartarie Independante (Тартарія Незалежна), Tartarie Chinoise (Тартарія Китайська).

1707 р. Карта «De Landschappen der Percoptize en Nogaize Tarters, Circassen, Mingrelianen, en Georgianen met die vande Crim». Карта видана у Лейдені (Leiden). Виконана у популярній тогочасній проєкції, коли на одному аркуші вміщували територію від Чорного до Каспійського моря. Карта вирізняється картушем із зображенням побутової сцени життя ногайських татар. Чітко окреслені політичні кордони України, що проходять по лінії течії Дніпра. На карті напис – Ucranie (Україна) охоплює Правобережжя. Лівобережна Україна (Південь, Центр, Північ та Слобожанщина) – Tartaria (Тартарія).

З картографування України відома ще одна його робота 1710 р. «Ukraine, grand pays de la Russie Rouge, Kartenmaterial, avec une partie de la Pologne, Moscovie, Bulgarie, Valachie, Podolie et Volhynie» (Україна, велика країна Червоної Русі, що межує з частиною Польщі, Московії, Болгарії, Валахії, Поділля й Волині). На картуші карти зображені українські козаки. Цей варіант назви України буде неодноразово ще траплятися на західноєвропейських картах. Мапа неодноразово перевидавалася, зокрема в 1714, 1729 рр. та ін.

Цього ж року (1710) опубліковано ще одну роботу Пітера ван дер Аа «Tabula Altera Quae Continet Potissima Asiae et Reliqua Europae ac Africae». На карті – напис Ukrania (охоплює Середнє Наддніпров'я  (Правобережне та Лівобережне). Позначено Поділля (Podolia), Волинь (Volhynia), Сіверщину (Seversa) та інші українські землі.

1714 р. Пітер ван дер Аа видав атлас Nouvel Atlas, tresexact et fort commode pour toutes sortes de personnes, Contenant les Principales Cartes Geographiques. Dresse suivant les nouvelles observations de Mrs. de l'Academie Royale des Sciences, & rectifie sur les Relations les plus recentes des plus fideles voyageurs. A Leide, Chez Pierre Van der Aa, Marchand Libraire. Avec Privilege” в якому опубліковано 98 карт.

Атлас неодноразово перевидавався. Фірма «Covens & Mortier» придбала багато пластин ван дер Аа після його смерті в 1733 році. Атлас  перевидали в 1735 р. (99 карт). Відбиток ван дер Аа замінено на Covens & Mortier. До карт було внесено ще кілька невеликих змін, наприклад назву карти півдня Сполучених Штатів змінили з La Floride на La Louisiane. Більшість назв закінчуються на Suivant les Nouvelles Observations de Mess.rs de l'Academie Royale des Sciences тощо. Окрім карт світу та 5 континентів, є небесна карта, 4 карти Америки, 6 карт Азії, 1 карта Африки та решта карт Європи.

1714 р. Карта “La Hongrie, Suivant les Nouvelles Observations de Mess.rs de l'Academie Royale des Sciences” (Угорщина). Центральна Наддніпрянщина (Правобережна та Лівобережна) – UKRAINE (Україна). На карті зображено українські історико-географічні землі: Покуття (Pocucie), Волинь, Поділля та ін.

1714 р. Карта “La Moscovie meridionale” (Московія південна). Правобережжя, Лівобережжя та Слобожанщина – UKRAINE PAYS DES COSAQUES (Україна Земля (Країна) Козаків). Південь України – COSAQUES ZAPOROSKI (Козаки Запорозькі).

1714 р. Карта “La Pologne” (Польща). Правобережжя та Лівобережжя – UKRAINE (Україна). На карті зображено українські історико-географічні землі: Покуття (Pocucie), Волинь, Поділля та ін.

1714 р. Карта “L'Europe” (Європа). Правобережжя та Лівобережжя – UKRAINE (Україна). Виділено на мапі українські історико-географічні землі: Russie (Русь) – територія Західної України, Podolіе (Поділля), Volhyniе (Волинь) та ін.

*Байцар Андрій. Географія та картографія Винниківщини. Наукове видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2020.  640 с.

*Байцар Андрій. УКРАЇНА ТА УКРАЇНЦІ НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЕТНОГРАФІЧНИХ КАРТАХ. Монографія. Львів: ЗУКЦ, 2022.  328 с. 

*Байцар Андрій. (у співавторстві). НАЗВИ УКРАЇНИ АБО ЇЇ ЧАСТИН НА ГЕОГРАФІЧНИХ КАРТАХ (XIIXIX ст.) / Сучасні напрямки розвитку географії України: монографія / [за заг. редакцією проф. Лозинського Р. М.. Львів, 2022. 367 с. 

*Байцар Андрій. ГЕОГРАФІЯ ТА КАРТОГРАФІЯ УКРАЇНСЬКИХ ІСТОРИКО-ГЕОГРАФІЧНИХ ЗЕМЕЛЬ (XII ст. – поч. XX ст.). Монографія. Львів-Винники, 2023. 295 с.


1707 р.


1710 р.«Ukraine grand pays de la Russie Rouge avec une partie de la Pologne, Moscovie…» 
1710 р.  «Tabula Altera Quae Continet Potissima Asiae et Reliqua Europae ac Africae».

Немає коментарів:

Дописати коментар