четвер, 9 лютого 2017 р.

З історії вшанування українського національного синьо-жовтого прапора у Винниках



3 грудня  1911 р. у Винниках відбулося посвячення меморіальної дошки М. Шашкевичу в церкві Воскресіння ГНІХ. У посвяченні взяли участь священики: Григорій Гірняк, Йосип Фолис (парох Скнилова, посол до австрійського парламенту), Радкевич, П’ясецький, Хомин і Новосад. Після відкриття памятної дошки, в місті відбувся урочистий похід. На будинках українців-винниківчан замайоріли національні жовто-сині прапори.

В часи Другої Речі посполитої (1919-1939 рр.) польська влада переслідувала українців, забороняла використання  синьо-жовтої символіки, у тому числі й прапорів. Та все ж винниківчани  піднімали синьо-жовті знамена чи просто так, а чи з нагоди якоїсь урочистої події. В часи більшовицько-московської окупації національна символіка була заборонена. Радянський режим жорстко переслідував українських патріотів

В  кінці 1980-х, синьо-жовтий прапор став символом національного опору і боротьби за проголошення незалежності.

Історична довідка. 26 квітня 1989 р. на екологічному мітингу в зв'язку з третіми роковинами Чорнобильської трагедії у Львові вперше з'явились три синьо-жовті прапори. Одним із тих смільчаків хто підняв прапор був  Юрко Волощак - активіст Товариства Лева. 1 травня 1989 року львів'яни вперше вийшли на першотравневу демонстрацію з синьо-жовтими прапорами. З гаслами “Свобода!“, “Єдність!“, “Ми за Драча!“, “Народному Руху – бути!“ вони прорвались до центру крізь міліцейські кордони і пройшли проспектами Леніна (тепер Свободи) та Шевченка. 22 травня того ж року синьо-жовтий прапор був вперше піднятий і в Києві - біля пам'ятника Т. Шевченку.   

18 червня 1989 р., на Зелені свята, відбулася перша за післявоєнний час національно-патріотична демонстрація з синьо-жовтими знаменами у Винниках. Урочистий похід від памятника Т. Шевченка до могили воїнів УГА (на цвинтарі). Виступи українських правозахисників Івана Геля та Ірини Калинець. Українські прапори підняли молоді патріоти: Роман Данилець, Богдан Йона, Олег Партика, Володимир Комендяк та ін.
1990 р. Демонстрація (вул. І. Франка).

24 вересня 1989 р. перше екологічне віче з національними українськими прапорами.

1 листопада 1989 р.  мітинг-реквієм на могилі січових стрільців з національними українськими прапорами.

 22 січня 1990 р. День Злуки (тисячі винниківчан з українськими національними знаменами вийшли на центральну вулицю міста).

4 березня 1990 р. вибори до Верховної ради УРСР, одночасно – перші демократичні вибори до місцевих рад. Депутати від Винник Львівська обласна  рада – Тарас Левків, Львівська міська рада – Ірина Мисько, Мирон Калатин, В’ячеслава Кирилюк.

В цей день, Роман Данилець, вивісив національний (синьо-жовтий) український прапор на виборчій дільниці у Будинку школяра.

9 березня 1990 р. —  віче та панахида біля памятника Т. Шевченку (з національними синьо-жовтими прапорами).

15 квітня  1990 р., на Великдень, винниківчани масово вивісили національні українські прапори на свої будинки.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар