четвер, 17 жовтня 2024 р.

Абсурдний аргумент - «Тепер будемо святкувати Різдво зі всім світом»

Кілька років напередодні Різдва все частіше і гучніше лунали заклики святкувати Різдво «з усім світом», мовляв, 25 грудня – це «європейське» Різдво, а 7 січня – «радянське» або «москальське». На подібні ідеологічні спекуляції, які здебільшого роздмухували люди, котрі насправді не ходили й не ходять до церкви ні 25 грудня, ні 7 січня, клюнули чимало патріотично налаштованих Українців. Утім, як не дивно, саме російські комуністи в 1924-1929 рр. силоміць намагалися примусити церкву перейти на Новий стиль і святкувати Різдво 25 грудня, замість «старорежимного» 7 січня.

Лише 33,4 % земного населення  (близько 2,2 млрд людей) вважають себе християнами. На сьогодні в християнській церкві, як спільноті виділяють 3 основних течії: Католицизм (понад 50 % від усіх християн), Протестантизм (близько чверті від усіх християн), Православ'я (близько 12 %), та низку дрібніших. Дані значно завищені, результати опитування останніх  років показують негативну тенденцію до зменшення кількості християн.

Людство відвертається від Бога – за останні роки, за підрахунками експертів, з релігією порвали понад 10 % мешканців Землі. Наочним прикладом цього слугують США, які колись вважалися релігійною державою (офіційний девіз країни – In God we trust). Однак наразі Америка починає поступово втрачати цей статус: за останні роки кількість вірянин  там скоротилася з 73% до менш як 60%. Таким же чином втрачає релігія своїх прихильників і в інших країнах.

В Україні нерелігійними себе вважають 36% людей. У Польщі таких лише 9%, у Румунії – 6%. У Великій Британії нерелігійними себе назвали 58% опитаних, а у Швеції - 55%. У Норвегії, Естонії та Австралії – 50%, Чехії та Канаді нерелігійними себе називають 47% мешканців, в Іспанії – 41%, у Болгарії – 36% (опитування WIN/Gallup International poll for 2016, зараз ці показники ще гірші).

То ж де тут «увесь світ»?

Довідка. Є дві найпоширеніші категорії людей, які відмовилися від віри в існування вищої сили, – це невіруючі (нерелігійні) та атеїсти. Попри те, що ці терміни можуть здатися схожими, вони мають суттєві відмінності щодо релігійності та віри.

Невіруючі (нерелігійні) – це люди, які не ототожнюють себе з жодною релігією і не сповідують жодної віри. Вони не вірять в існування божественної сили, але водночас не заперечують можливості її існування. Для невіруючих релігія є неприйнятною, але вони можуть бути зацікавлені у вивченні філософії, історії та культури релігій.

Атеїсти, своєю чергою, відрізняються більш рішучою відмовою від віри та релігії. Вони стверджують, що немає жодних доказів чи підстав вірити в бога чи вищу силу. Для атеїстів заперечення віри ґрунтується на наукових знаннях та логічних міркуваннях. Вони скептично ставляться до релігійних догм і розглядають їх як необґрунтовані та ірраціональні.

Отже, різниця між невіруючими та атеїстами полягає у ступені впевненості та заперечення віри.

 


Віра в Бога серед жителів Європейського Союзу та Туреччини. Результати опитування організації Євробарометр у 2005 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар