середу, 14 лютого 2024 р.

Люди і карти. Голландський художник XVII ст. Ян Вермер

Ян Вермер Делфтський (нід. Jan Vermeer van Delft; 1632—1675) — нідерландський художник, майстер побутового живопису й жанрового портрета. Карти, відтворені зі скрупульозною детальністю, з'являються в ряді картин Вермера, що свідчить про його особливий інтерес до картографії.

1657 р. «Офіцер та дівчина, що сміється». Вважається, що в «Офіцері та дівчині, що сміється» показана карта Голландії та Західної Фрісландії Балтазара Флоріса ван Беркенрода, яку можна побачити на двох інших картинах Вермера. Не збереглася донині, карта відома по архівним джерелам і другому її виданню, опублікованому Віллемом Блау в 1621.

1666/1668 рр. «Алегорія Живопису».  Замикаючу інтер'єр стіну прикрашає велика географічна карта, це найбільша карта з усіх, що зображувалися Вермером. По її верхньому бордюру йде латинською напис, фрагментарно заслонена люстрою, що звисає зі стелі: «NOVA XVII PROV [IN] CIARUM [GERMAINIAE INF] ERI [O] … REC [TISS] IME EDIT [AP] ER NICOLAUM PISCATOREM ».

Прототипом зображення вважають "Нову карту сімнадцяти провінцій Нідерландів" (що включає Німеччину), видану відомим картографом Ніколасом Янісом Вісхером (Піскатором) або його сином Ніколасом Вісхером Молодшим. З боків вермерівської карти – вертикальні ряди зображень голландських міст. У лівій частині представлені Брюссель, Люксембург, Гент, Берген у Хеннегау, Амстердам, Намюр, Леуварден, Утрехт, Цутфен та Гаага. Праворуч - Лімбург, Наймеген, Аррас, Дордрехт, Мідделбург, Антверпен, Мехелен, Девентер, Гронінген і Тхоф ван Брабант у Брюсселі.

1657 р. «Офіцер та дівчина, що сміється»
1666/1668 рр. «Алегорія Живопису»

Немає коментарів:

Дописати коментар