четвер, 26 серпня 2021 р.

Україна це Русь, а Росія - Московія. Зооморфна карта Азії Генріха Бюнтіна. 1581 р.

Генріх Бюнтін (Бантіус, Бантінг; Heinrich Bünting; 1545-1606) — німецький протестантський пастор і теолог. Відомий своєю книгою — збіркою ксилографічних мап під назвою «Itinerarium Sacrae Scripturae» («Мандрівка Святим Письмом»), вперше опублікованій 1581 року.

Генріх Бюнтінг народився у Ганновері 1545 року. Вивчав теологію у Віттенберзькому університеті, який закінчив 1569 року, і став протестантським пастором у місті Лемґо. З цієї посади його звільнили 1575 року, після чого він переїхав до Гронау-ан-дер-Ляйне. 1591 року його призначили суперіндепендентом (лідером протестантської громади на регіональному рівні) у Ґосларі. 1600 року розпочалася дискусія з приводу правильності його викладання, через що його відправили у відставку. Решту життя провів як приватна особа у рідному Ганновері, де помер у 1606 р.

1581 р. видав книгу «Itinerarium Sacrae Scripturae» з образними емблематичними ілюстраціями. «Мандрівка Святим Письмом») — колекція ксилографічних мап Генріха Бюнтінга, що була вперше опублікована 1581 року в Магдебурзі і була дуже популярною свого часу. Кілька разів книгу передруковували і перекладали. До кінця XVIII ст.. книга перевидавалася понад 60 разів.

Книга містить найповніший виклад біблійної географії та описи Святої Землі і подорожей різних видатних церковних діячів зі Старого та Нового Заповітів. Окрім звичайних карт, колекція містить три образні карти: «Світ — трилисник» (вважається, що таке зображення символізує Святу Трійцю), Європа у вигляді Королеви-Діви в мантії та Азія у вигляді крилатого коня Пегаса.

Карта світу й карта Азії представляють концепти, пов'язані не так з політичною, скільки із сакральною географією. Характерним чином карта, що промальовує світ у вигляді пелюстки конюшини, відноситься  до середньовічної, у XVI ст. вже була архаїкою, формою mappae mundi, де в центрі розташований Єрусалим, навколо якого скомпоновані Європа, Азія та Африка. Такі карти не призначалися для географічного застосування, їх функція полягала «насамперед у тому, щоб під виглядом географії візуально уявити розгортання християнської історії, а не в тому, щоб транслювати географічні чи космографічні факти [WOODWARD, D., 1985. Reality, Symbolism, Time and Space in Medieval World Maps. Annals of the Association of American Geographers 75 (4), 510–521].

Карта Азії «Asia Secunda Pars Terrae in Forma Pegasi» (Азія є другою частиною землі у вигляді Пегаса). Алегорична, зооморфна карта. На карті українські землі позначено як RVSSIA (Руссія, Русь). Територія теперішньої Росії на карті – Moscovia.

На полях підписані сторони світу: septentrio, meridies, occidens, orientis (Північ, Південь, Захід, Схід).  В "Пегасі" морда коня відповідає Анатолії, груди - Святій Землі, передні ноги знаходяться на Синайському півострові. Голова представляє Малу Азію з верхньою губою в Стамбулі. Крила зображують Центральну Азію й Сибір. Каспійське море ми бачимо лежачим горизонтально між крилами та сідлом. Персія розташувалася на попоні, а Аравія на передніх ногах. Задні ноги відповідають півострову Індостан і Малайському півострову.



Немає коментарів:

Дописати коментар