понеділок, 15 лютого 2021 р.

З історії м. Винники. Будинок на вул. Шевченка, 22

1920-і рр. – 1930-і рр. – приватна майстерня з виготовленням меблів Біньовського (у дворі було ще 2 цехові приміщення).

1930 р. по 1940 р. там була українська захоронка під опікою отця Г. Гірняка.

1940-і рр. – 1950-і рр. – артіль 1-го Травня; з 1959 р. – Винниківський цех №3 Львівської меблевої фабрики (де працювало 116 робітників на в-ві кімнатних буфетів та столиків під радіо).

1970-і рр. – 1980-і рр. – цех Львівської лижної фабрики «Карпати».

1990-і рр. (початок) – меблевий магазин.

З історії лижної фабрики у Львові. Лижі Львівської лижної фабрики експонувались на багатьох міжнародних виставках. У Львові, на Замарстинівській, 76 до Другої світової війни була фабрика лиж та тенісних ракеток Яна Ассмана, за радянських часів тут була лижна експериментальна фабрика виробничого обладнання «Укрпромдинамо». Виконавчий комітет Львівської міської ради 13 березня 2020 р. затвердив містобудівні умови та обмеження на будівництво семи багатоповерхових житлових будинків ТОВ «Авалон Стайл» на вулиці Замарстинівській, 76. Неофіційними власниками групи компаній Avalon був тоді депутат Львівської міськради Григорій Козловський та Юрій Федорів.

За споминами корінного винниківчанина Ігоря Секети (1939 р. н.): «З розповідей мого сусіда і вчителя св. пам'яті проф. гімназійного Василя Керницького, виготовляли там типові для тих часів, переважно на замовлення шафи, креденси й бамбетлі. На замовлення німців-колоністів, заможніших міщан і навколишніх селян. Працювало там приблизно 15 робітників в т. ч. 2 екстрамайстри яким львівські годинникарі замовляли шафки (обудови) для маятникових годинників, а також рами для парадних портретів. Похований засновник ф-ки в чорному гробівці напроти пам. січ. Стрільців».

За спогадами корінної винниківчанки Любомири Хомяк: «Моя мама відвідувала в цьому місці захоронку. Розказувала брала з собою з дому фляшку молока, або чаю і булочку, або канапку».

2012 р. Світлина з Вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар