четвер, 31 грудня 2020 р.

Українські новорічні листівки. 1950-і рр. (фотоальбом)

 

  Українські новорічні листівки друкували видавництва: «Мистецтво», «Радянська Україна», «Прапор», «Укрдержвидав»,  «Укррекламафільм», «Укрфото», Державне виробництво образотворчого мистецтва. Листівки українською мовою зустрічаються досить рідко. Вони виконані у радянській стилістиці, лише на деяких з них зустрічається традиційний український орнамент, шрифт, а також національні символи – вишитий рушник, куманець та ін. Українські новорічні листівки вирізнялися аполітичністю. На українських поштових листівках  переважно зображували персонажів казок, мультфільмів, зимові сюжети та композиції. На російських листівках традиційно зображували кремль й годинник, Діда Мороза та Снігуроньку. Їх купували заздалегідь штук по 30 і відправляли поштою по різних містах.  Листівки перемальовували для новорічних стінгазет і роками зберігали у коробках з-під взуття.

У радянські часи, після 1917 р., у період войовничого атеїзму й викорінення релігії в СРСР, новорічні та різдвяні листівки як предмет побуту буржуазного суспільства були заборонені. І з 1925 р. Новий рік офіційно не святкували. У 1935 р. на пропозицію одного з організаторів Голодомору Павла Постишева в СРСР вирішили повернутися до прикрашання ялинки, зробивши її не різдвяною, а новорічною. Вперше в СРСР новорічну ялинку на заміну різдвяній встановили саме в Україні, у Харкові. Лише у 1937 р. було встановлено першу кремлівську новорічну ялинку. У цей час у радянський вжиток повернувся російський  Дід Мороз, як раз напередодні 1936 р.

Проте вітальні листівки вистояли в боротьбі за існування. І перші радянські вітальні листівки з новорічними святами кустарного виробництва з’явилися в 1920-х рр. Українські різдвяні листівки виходили на заході України в 1920-30-ті рр. У 1929 р.  в Радянському союзі було заборонено святкування Різдва, а  з 1941 р. почали друкувати Новорічні листівки. 

Отже, випуск листівок на державному рівні розпочався під час Німецько-радянської війни. У грудні 1941 року видавництво «Искусство» підготувало спеціальну серію поштівок патріотичної тематики. Надписи мали надихати бійців Червоної армії на перемогу у війні: «З Новим роком, товаришу фронтовик! У 1942 році бажаємо тобі нових подвигів і повної перемоги над ворогом. Смерть німецьким окупантам», «Новорічний привіт героїчним захисникам Батьківщини!», «З Новим роком, товариші бійці, командири та політпрацівники! В ім'я Батьківщини вперед, на повний розгром ворога!» тощо.

В СРСР поштову листівку використовували як з пропагандистською метою, так і для висвітлення головних подій у державі. З 1953 р. розпочався масовий випуск новорічних листівок. Розквіт новорічних поштових листівок припадає на 1960-і рр. Передусім переважала дитяча тематика. Згодом запанувала космічна.

                                                                       1954 р.
                                                                       1952 р.
                                                                               1954 р.
                                                                     1955 р.
                                                                  1955 р.

                                                                   1956 р.
                                                                     
                                                                                1956 р.
                                                                            1957 р.
                                                                      1959 р.

Джерела
*https://vogue.ua/article/culture/lifestyle/istoriya-ukrajinskih-rizdvyanih-listivok-50877.html?fbclid=IwAR0whKsshl-qGGkcz7T_UHIeDHPCyeKXIM3pxEpXOFnK-2cuz0hUb6rrG4g

Немає коментарів:

Дописати коментар