неділю, 12 квітня 2020 р.

1927 р. Вічевий рух. Віче УНДО у Винниках.



Газета «Діло» №119 від 31.05.1927
«Вічевий рух. Віче УНДО у Винниках.
Дня 14 травня ц. р. відбулося заходом Повіт. Нар. Комітету віче в салі читальні «Просвіти» у Винниках для громад судового винницького повіту. Збори створив член Повіт. Нар. Комітету п. Іван Стефанишин з Винник. До президії зборів покликано господарів : Михайла Пивовара, С. Москву, Е. Шпаковського з Винник і М. Керногу з Підберізців. Реферат про політичне положення українського народу і про вибори до громадських рад виголосив голова Повіт. Нар. Комітету п. Іван Ліщинський зі Львова. В дискусії забрав голос м. ін. сельробівський висланник з Дмитрович і в довшій промові старався переконати вічевиків, що, мовляв, тільки «селянсько-робітничий уряд у Польщі зможе принести щастя нашому народові. Візваний вічевиками говорити до річи, змінив потім фронт і накликував присутніх до єдности в боротьбі проти нечесних і безхарактерних селян без огляду на народність. Та почувши голоси невдоволення з останніх слів, скрутив на властиву дорогу і говорив уже до річи. Видно з цього, шо «відважних» сельробівців треба бити по пальцях, а будуть ще з них люди. Після того д-р Щуровський змалював влучно величезне значіння громадських виборів для нашого народу і ті шкоди, які можуть нам принести наші ніби люди, що є в наймах наших ворогів. Віче закінчено ухваленням відповідних резолюцій і вибором окружного виборчого комітету».

Історична довідка. Українське національно-демократичне об'єднання (також УНДО) — найбільша українська політична партія у Польській республіці.
Ді́ло — провідний часопис Галичини, її перший, найстаріший і впродовж багатьох років єдиний український щоденник (перше число було видано друком у Львові 1 січня 1880 р.; офіційний орган УНДП і УНДО. На початку 1920-х через цензурні переслідування видання часто змінювало назву: «Громадська думка», «Українська думка», «Український вістник», «Громадський вістник», «Свобода».
Виходив у 1880–1939 роках у Львові з періодичністю двічі на тиждень у 1880–1882 роках, тричі на тиждень у 1883–1887 роках та щоденно з 1888 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар