суботу, 18 січня 2020 р.

Йорданські українські поштові листівки

Українські (руські церкви) в Речі Посполитій  та Австро-Угорщині користувалися завжди старим стилем, тобто Юліанським календарем, адже стояло питання збереження етнічної самоідентифікації українців, їх розрізнення із поляками-римокатоликами, через полонізацію метою якої була культурна асиміляція.

    У XX і ХХI ст. день Богоявлення (Водохреща) 6 січня за Юліанським календарем припадав і припадає за світським (григоріанським) на 19 січня, у XIX ст. - на 18 січня, у XVIII  - на 17 січня,  у XVII  та XVI ст.ст. - на 16 січня. Тобто, і православні українці, і греко-католики відзначали Богоявлення на 10-13 днів пізніше за римо-католиків та протестантів. Це було і за поляків, і за австрійців, і в УПА, і в підпіллі за СРСР.

Живопис Л. Денисенка. Опублікована листівка в Канаді (з архіву Marika Dubyk)

 

 Художник Михайло Михалевич. Видавництво Тараса Барана у Торонто, Канада

 1980-і рр.. Різдвяна листівка «Йордан» друкована Українським Музейом у Стамфорд, США, продавалася у Канаді. Художник Іван Кучмак. З сімейного архіву Marika Dubyk.


Титульна сторінка двохсторонньо друкованої складаної вітальної листівки виданої в Едмонтоні, Канада з використанням малюнку Володимира Тарана, м. Київ, Україна. 1993 рік, Phoenix Art. Зображення взяте із "Електронного Каталогу Української Діаспорної Листівки" (з архіву Ігоря Павлишина).
З української діаспори


Немає коментарів:

Дописати коментар