понеділок, 13 січня 2020 р.

Видатні винниківчани. Микола Полєк - професор-філолог


Полєк Микола Іванович  (1880 р. — 1960 р., м. Винники) — громадський діяч, професор-філолог Львівського університету та Львівської гімназії, вивчав побут римлян і греків, українською мовою видав підручник «З побуту римлян і греків» для гімназій, де вивчали історію та мову античної Греції. Працюючи у гімназії викладав латинську, німецьку і українську мови (30-ті  роки ХХ ст.). Цікаво і змістовно розповідав студентам про літературне і наукове життя львівських письменників, філологів, істориків і мистецтвознавців.
М. Полєк поселився у Винниках на поч. ХХ ст. в урочищі, зване виниківчанами «Кут» (вул. Руська, 37). Одружився з вдовою по Сидору Калиновичу — Фердинандою (матір’ю свого товариша Володимира Калиновича). Фердинанда Калинович-Полєк походила з австрійської аристократичної родини (померла 1947 р., похована на Винниківському цвинтарі).
Проживав у невеличкому будинку (будинок зберігся), доїжджаючи кожного дня до Львова. Побутові умови Миколи Полєка були скромні, але помешкання – акуратне і цікаве. Приймальня професора була заставлена різними картинами з побуту античних греків і римлян. Все це виглядало як музейна галерея.
У 1920—1930-их роках був активним діячем «Рідної школи» у Винниках. 1930 р. товариство «Українська громада» на загальних зборах 1 лютого обрала Миколу Полєка заступником голови Контрольної комісії.
1944 р., з перших днів приходу радянської влади, відновила свою роботу Винниківська середня школа, а через деякий час була створена вечірня середня школа робітничої молоді. В цих двох школах професор М. Полєк вів уроки української мови та літератури (директором Винниківської середньої школи в цей час був фізик Михайло Степанович Чеславський).
Під час уроків української мови, що читалась тоді за радянською програмою, час від часу Микола Іванович Полєк вдавався до характеристики українського літературного процесу у Львові, починаючи з австрійських часів. Микола Полєк помер та похований у Винниках.
Праці:
*Навчання граматики української мови в гімназіях (1925 р.);
*Історія культури, як ціль навчання класичної фільольогії в гімназіях (1931 р.).
2011 р. вийшло репринтне видання «Микола Полєк. «Життя греків і римлян класичного світу». Львів 1925».
ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.

Могила Миколи Полєка на Винниківському цвинтарі


Немає коментарів:

Дописати коментар