неділю, 24 жовтня 2021 р.

Сарматське море. Геологічне минуле України

Тетіс (лат. Tethys, дав.-гр. Τηθύς; від імені грецької богині моря Тефіди) — давній океан (хоч часто вживають назву море Тетіс), Середземний океан, система давніх морських басейнів, що простягалась через Північно-Західну Африку, Південну Європу, Малу Азію, Кавказ, Індокитай і існувала в мезозої і палеогеновому періоді кайнозою (тобто в період від 320 до 66,5 млн років тому). Вважають, що Середземне, Чорне і Каспійське моря є залишками Тетісу. Близько 25 мільйонів років тому на місці океану Тетіс виник Альпійсько-Гімалайський гірський пояс, утворилися Карпатські гори.

Паратетіс — доісторичне велике мілководне море, яке простягалося від регіону на північ від Альп на заході до Аральського моря на сході. Море було утворено в оксфордський вік як продовження авлакогену, що сформував Центральну Атлантику, і було відокремлено за часів олігоцену (близько 34 мільйонів років тому). Було відокремлено від океану Тетіс на півдні Альпійським орогенезом: утворенням Карпат, Динарських Альп, Тавру і Ельбурсу.

14-10 мільйонів років тому (міоцен) Паратетіс замкнувся і перетворився на ізольоване Сарматське море (від Австрії до Туркменії). В доісторичні часи Сарматське море простягалося від сучасного Відня до гірського пасма Тянь-Шань, що у Китаї.

Сарматське море – це міоценове тепле море. Міоцен — рання епоха неогенового періоду, почалася 23,03 мільйонів років тому і закінчилася 5,333 мільйона років тому. Міоцену передував олігоцен, а після нього настав пліоцен.

Сарматське море, утворилося внаслідок з’єднання двох морських басейнів – Прикарпатського і Причорноморського. 14-10 мільйонів років тому це «море» вкривало великі простори – від Кременецького кряжу, Вороняків (на південь від смт Підкамінь) і Карпат до сучасного Аральського моря, з островами Крим та Кавказ.  Воно було внутрішньоконтинентальною неглибокою і теплою водоймою.

Близько 10 млн років тому Сарматське море відновлює зв'язок зі Світовим океаном в районі протоки Босфор. Цей період отримав назву МЕОТИЧНОГО моря, яке являло собою Чорне і Каспійське моря, пов'язані північнокавказькою протокою.

6 млн років тому Чорне і Каспійське море розділилися. Розпад морів частково пов'язують з підняттям гір Кавказу, почасти зі зниженням рівня Середземного моря.

5-4 млн років тому рівень Чорного моря знову підвищився і воно знову злилося з Каспієм в Акчагильське море, яке еволюціонує в Апшеронське море і охоплює Чорномор'я, Каспій, Арал і заливає території Туркменії і нижнього Поволжя.

Відступало море повільно, кілька мільйонів років, і на початку антропогенового періоду набрало обрисів сучасних Чорного, Азовського і Каспійського морів. Поступово під дією тектонічних процесів, море відійшло з території Поділля. Про часи існування неглибокого та доволі теплого моря, нагадує така осадова гірська порода, як – черепашник. Він утворився внаслідок нагромадження органічних решток - переважно мушель молюсків.

Коли море поступово відходило, на його місці утворювались долини й русла рік, що нині впадають у Чорне та Азовське моря. Деякі з них (притоки Дніпра, Південний Буг та інші) в результаті вертикальних рухів кристалічної платформи й окремих блоків змінювали напрямки своїх течій, а Дністер і нині тече тією долиною, яку він розробив понад мільйон років тому.

Сарматське море було порівняно теплим, неглибоким, слабосолоним басейном. На Україні відклади його поширені на Півдні, Закарпатті й Прикарпатті. Саме із висиханням залишків Тетісу – Сарматського моря, пов’язані поклади кам’яної солі на Прикарпатті.

Коли Сарматське море відступило з Прикарпаття, і Середнє Подністров'я стало суходолом, Товтрове пасмо мало вигляд валоподібного підвищення з пологими схилами. Сучасних обрисів Товтри набули, мабуть, під час Дніпровського зледеніння в результаті знесення вітрами й водами потужного піщано-глинистого покрову, яке залишило після себе Сарматське море в останні тисячоліття свого існування.

Саме нашарування скелетів живих організмів, які мешкали в Сарматському морі протягом мільйонів років (коралів, молюсків, моховаток), і утворило гірський кряж органічного походження. Карпати, нехай і не родичі Товтрам, цьому дещо посприяли: саме завдяки тектонічним змінам під час народження Карпат, Сарматське море відступило на південний схід. Море пішло, а довжелезний кораловий риф завширшки в 5 км залишився.


Максимальна конфігурація берегових ліній Сарматського моря-озера за результатами геологічних досліджень (Невесська та ін., 1986); б - конфігурація берегових ліній басейну з урахуванням поточного рельєфу та рівня води збільшилася до +150 м.

Немає коментарів:

Дописати коментар