середа, 22 листопада 2023 р.

Діяльність польського картографічно-видавничого т-ва «Książnica-Atlas» у Львові

      1921 р. Міколай Еуґеніюш Ромер заснував у Львові Картографічний інститут, названий його іменем. Головним завданням інституту стало розроблення географічних карт.

Ромер Міколай Еуґеніюш (пол. Eugeniusz Mikołaj Romer; 1871—1954) — польський географ, картограф і геополітик, довголітній доцент (з 1899 р.) і професор (1911—1931) Львівського університету, «батько» польської геополітики. До України й українців Е. Ромер і його учні ставилися неприхильно, а то й вороже, що виявилося, наприклад, у брошурі «Polski stan posiadania na Południowym Wschodzie Rzeczypospolitej» (1937).

1923 р. Е. Ромер заснував у Львові Польський картографічний огляд (Polish Cartographical Review) — науковий щоквартальник у галузі картографії. Видавався у 1923–1934 спочатку «Książnica Polska» — видавництво Товариства викладачів вищих навчальних закладів, перетворене наступного року в Об’єднаний картографічний і видавничий відділ Товариства вчителів середньої та вищої освіти «Książnica-Atlas».

Після Другої світової війни він був відновлений у 1969 р. з окремою нумерацією томів і виданий Картографічним відділом (до 2000 р. Картографічною комісією) Польського географічного товариства. До 2010 р. співвидавцем квартальника було Державне (з 1991 р. польське) Картографічне видавництво (нині Lark.pl SA). Журнал редагують і розвивають члени Картографічного відділу Польського географічного товариства. З 2015 року англомовна електронна версія, яка містить лише тексти статей, опублікованих на платформі De Gruyter під назвою «Polish Cartographical Review», є основною версією журналу, а польськомовна друкована версія видається як додаток до електронної версії, при цьому англомовна електронна та друкована версії зберігає безперервність нумерації томів, а з 2016 року польськомовний додаток виходить піврічником з окремою нумерацією томів і випусків.

1924 р. при інституті створено акціонерне товариство «Książnica-Atlas» (Книжниця-Атлас). У 1924 р. товариства «Książnica Polska» та «Atlas» об’єднали в одне потужне підприємство «Książnica Atlas». Еугеніуш-Мікола Ромера був президентом наглядової ради; Еміль Жичевич (Emil Żychiewicz) був членом правління компанії; Ян Третер (Jan Treter) був адміністративним і комерційним директором; Казімєж Бартель, прем’єр-міністр Польщі був заступником Ромера. До товариства також належали представники наукової еліти Польщі.

Об’єднане картографічно-видавниче товариство «Książnica-Atlas» (також Książnica Polska) (з пол. książnica – бібліотека, книгосховище) — польське шкільне та наукове видавництво, що діяло в 1924-1941 роках у Львові та Варшаві, в 1946-1951 роках у Вроцлаві; з 1923 р. видавало щоквартальник «Polski Przegląd Kartograficzny» (Польський картографічний огляд). Після Другої світової війни Ромер проживав у Вроцлаві, де в 1946 р. поновив діяльність видавництва, яке під його керівництвом проіснувало до 1951 р. Потім його розділили між Державним підприємством картографічних видавництв та Державним видавництвом шкільних книг.

Водночас у післявоєнному радянському Львові відновили діяльність підприємства, але вже як державного закладу. Так з’явилася Львівська книжкова фабрика «Атлас», яка з 1995 р. функціонує і як видавництво. Сьогодні це одне з найбільших поліграфічних підприємств у Західній Україні.

Історія видавництва почалася зі створення в 1885 р. у Львові Товариства вчителів вищої школи, головною метою якого було видання підручників. У 1916 р. його перетворили на товариство з обмеженою відповідальністю «Książnica Polska» – видавничий кооператив Товариства вчителів вищих шкіл. Другою складовою майбутнього «Атласу» була друкарня «Графія» (пол. «Grafia»), створена у 1913 р. Після Першої світової війни «Графія» об’єдналася із товариством «Książnica Polska». Для закладу спорудили будинок на вулиці Розвадовського, 20 у Львові (нині вулиця Зелена). Третьою складовою був мистецько-цинкографічний заклад Антонія Пришляка, який у 1921 р. купило товариство «Książnica Polska». В тому ж році видатний польський науковець, географ Е. Ромер створив Картографічний інститут. Для реалізації його продукції заснували акціонерне товариство «Atlas».

Підприємство розташовувалося на вулиці Чарнецького, 12. Його продукцію продавали у фірмових книгарнях у Львові на вулиці Чарнецького, 12 та у Варшаві на вулиці Новий Світ, 59. Видавництво «Książnica Atlas» було найбільшим виробником підручників, які швидко розкуповували, попри кризу в економіці, яка охопила Європу наприкінці 20-х – на початку 30-х років минулого століття. Підприємство було досить успішним, випускало акції та регулярно виплачувало дивіденди своїм акціонерам, за винятком 1933 та 1934 рр. (Волинь і Полісся на листівках видавництва «Książnica Atlas»  https://monitorwolynski.com/uk/news/2796-22643).

Під час ІІ Речі Посполитої це було одне з найважливіших польських видавництв.

На Всесвітній виставці в Парижі 1938 року «Książnica-Atlas»  було відзначено найвищою нагородою — Гран-прі — за всі видавничі роботи.

Видавнича програма включала шкільні підручники та допоміжні посібники для вчителів та учнів загальноосвітніх шкіл, картографічні видання, а також дві серії літератури для дітей та юнацтва: «Biblioteka Iskier» та «Biblioteka Iskierek».

Видавництво випускало енциклопедії. У 1923–1925 роках у співпраці з Товариством викладачів вищих і середніх шкіл у Львові видано двотомну «Podręczną encyklopedię pedagogiczną przeznaczoną dla nauczycieli» (Педагогічну енциклопедію для вчителів).

У 1933–1939 роках видано п’ятитомну ілюстровану енциклопедію для школярів «Świat i Życie»; Енциклопедичний нарис тогочасних знань і культури (Zarys encyklopedyczny współczesnej wiedzy i kultury), а в 1934 р. «Encyklopedię Gospodarstwa Domowego» (Енциклопедію домашнього господарства).

1926–1932 рр. Є. Ромер розробив серію планів та карт Львова.

Протягом 1920-х рр. Картографічний інститут імені Е. Ромера у Львові підготував на доброму картографічному рівні декілька «Планів Львова» («Plan miasta Lwowa») у масштабі 1: 15 000. Перший із них з’явився 1922 р. За призначенням – це туристичні плани з позначенням маршрутів міського транспорту, цивільних і сакральних об’єктів. Особливо детальним є видання 1931 р., у якому з’явилася низка нових військових, спортивних і рекреаційних об’єктів на території Львова – казарм, стадіонів, парків, електростанції та ін. Плани Е. Ромера масштабу 1:15 000 використовувались як основа для німецьких і радянських видань періоду Другої світової війни [Р. Сосса. ЗНАЧЕННЯ ВИСТАВОК СТАРОДАВНІХ КАРТ У ВИВЧЕННІ ІСТОРІЇ КАРТОГРАФІЇ. 2017].

До сфери діяльності закладу входили не тільки підручники, карти та географічні атласи, але й поштові листівки. Продукувати листівки «Książnica Atlas» почала в 1931 р., після виставки «Краса польських краєвидів», організованої львівським відділом Польського краєзнавчого товариства. Інженер Вітольд Ромер, син Еугеніуша Ромера, опрацював і запропонував для використання спеціальний фотографічний метод. У 1938 р. заклад видав близько 2 тис. листівок, у 1939 р. – біля 10 тис. (Волинь і Полісся на листівках видавництва «Książnica Atlas»  https://monitorwolynski.com/uk/news/2796-22643).


Приміщення видавництва «Książnica Atlas» у Львові на  вул.
Чарнецького (Винниченка, 12).

Немає коментарів:

Дописати коментар