неділю, 1 липня 2018 р.

1851 р. Джон Талліс. Карта Незалежної Тартарії (Іndependant Tartarу)


Тартарія (Татарія; лат. Tartaria, фр. Tartarie, англ. Tartary, нім. Tartarei) – географічний термін, який використовували в західноєвропейській літературі й картографії щодо великих областей від Каспію до Тихого океану і до кордонів Китаю та Індії. Використання терміна простежується з XII і аж до XIX ст. Вперше термін «Тартарія» з'являється близько 1173 р. в подорожніх нотатках наваррського мандрівника Веніаміна Тудельського, який писав про «тибетську провінцію Тартарію ... осторонь Туркестану і Тангутів, на півночі Могулистана».

Незалежна Тартарія (Tartarie Independante) – територія Тартарії яка не включена до складу Китайської та Російської імперій. У XVIII ст. — Центральна Азія. До Незалежної Тартарії належали землі калмиків, узбеків, туркестанців і т. д. Головне місто: Самарканд.

На карті Азії 1712 р. Йоганн-Баптист Гоманн виділив Незалежну Кочову Тартарію (Tartaria Vagabundomni Independent), яка простяглася від Амуру до Каспію, включаючи всю Моголію, Киргизію й Туркестан.

1851 р. Джон Талліс (Tallis J. & F.). Карта Незалежної Тартарії (Independant Tartarу) поміщена в атласі «The Illustrated Atlas, And Modern History Of The World Geographical, Political, Commercial & Statistical». Гравер  Джон Рапкін (John Rapkin). Охоплює регіони між Каспійським морем та озером Балхаш, а також між Росією та Персією й Китаєм.  Показані незалежні держави: Тартарія (територія теперішнього Казахстану), Хіва (Хівинське ханство), Коканд (Кокандське ханство) й Бухара (Бухарське ханство). Три віньєтки В. Брегга (W. Bragg)  прикрашають карту, зокрема зображення Тартарів. Гравер карт - Джон Репкін.

Відоме видавництво Джона Талліса було ще в середині XIX ст., але стало знаменитим тільки після випуску (The Illustrated Atlas) в 1851 р. Карти цього видавничого дому відрізнялися величезною кількістю віньєток і картушів із зображеннями жанрових сцен і пейзажів. Джон Талліс-старший помер в 1842 р Джон Талліс-молодший і його брат Фредерік видали «Ілюстрований Атлас Світу», атлас складався з сімдесяти частин, був створений між 1849 і 1853 роками. Кожна карта і кожна частина продавалася окремо.

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар